Negocierile pentru formarea unui nou guvern, după validarea scrutinului

Negocierile pentru formarea unui nou guvern, după validarea scrutinului

Calendarul şi negocierile pentru formarea unui nou guvern intră în linie dreaptă odată cu validarea scrutinului de ieri şi cu aflarea numărului de mandate pe care fiecare dintre competitori îl va deţine în viitorul Legislativ.

Preşedintele Klaus Iohanis ar putea desemna viitorul premier înainte de Crăciun.

Potrivit Constituţiei, noul Parlament ales se întruneşte la convocarea Preşedintelui României în cel mult 20 de zile de la scrutin.

Până la validarea noilor mandate, legislativul funcţionează pe vechea structură.

Odată ce Parlamentul este convocat de şeful statului, cele două Camere se reunesc în şedinţe separate, conduse de cel mai în vârstă senator, respectiv deputat.

De asemenea, se constituie grupurile parlamentare şi comisiile de validare a mandatelor.

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi, respectiv a trei pătrimi din numărul total de senatori şi după depunerea jurământului de către aceştia. În paralel pot avea loc şi consultări pentru desemnarea unui premier.

În legea fundamentală se precizează că şeful statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament, ori dacă nu există o asemenea majoritate a formaţiunilor politice reprezentate în legislativ.

Premierul desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru alcătuirea echipei şi a programului de guvernare, după care vine în Parlament pentru a primi votul de încredere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*