Scrutin electoral,  fără incidente în judeţul Cluj

Scrutin electoral, fără incidente în judeţul Cluj

Clujenii s-au prezentat, ieri, la urne pentru a-şi exprima opţiunea în cadrul alegerilor parlamentare. Spre deosebire de alte procese electorale, scrutinul de ieri s-a desfăşurat normal, fiind lipsit de incidente. Totodată, nici Biroul Electoral Judeţean nu a fost asaltat cu sesizări cu privire la abateri în procesul de vot, aşa cum se întâmpla anii trecuţi când partidele înaintau pe parcursul zilei zeci de reclamaţii.

Pentru scrutinul de ieri la nivelul judeţului au fost organizate 656 de secţii de votare în care au putut vota 604.025 clujeni cu drept de vot.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, si-a exprimat votul alături de familia sa, la secţia nr. 65 din municipiul Cluj-Napoca. Vuşcan a declarat că a votat pentru întărirea instituţiilor fundamentale ale statului, în special a Parlamentului. “Au trecut 27 de ani şi nu am reuşit să fim împreună în proiectele mari de ţară. Cred că de astăzi, atât învingătorii cât şi învinşii trebuie să stea la aceeaşi masă şi să colaboreze pentru proiectele mari de ţară. Suntem în situaţia paradoxală că avem bani şi nu ştim să facem nici infrastructură, nici spitale, nici învăţământ performant pentru că la noi totul se politizează. Trebuie să redăm forţă şi încredre instituţiilor fundamentale ale statului, mai ales Parlamentului României. Fără structuri administrative puternice nu vom putea să rezistăm în această perioadă agitată prin care trece Europa şi lumea”, a declarat prefectului judeţului Cluj.

Fostul lider PSD Cluj, Remus Lăpuşan şi-a exercitat dreptul de vot la Grădiniţa “Mica Sirenă” din cartierul Grigorescu, fiind însoţit de mai mulţi lideri social democraţi printre care şi Horia Nasra. “Am votat pentru o Românie condusă de români, în interesul românilor, am votat pentru un program de guvernare articulat, care să producă dezvoltare, care să producă locuri de muncă, resurse pentru oameni, ca să ne putem ocupa de sănătate, educaţie, viitor. Ne dorim o Românie mult mai prosperă în care tinerii să aibă prioritate”, a spus Lăpuşan. Social democratul a arătat că prin participarea la vot ficare român îşi poate arăta recunoştinţa faţă de cei care s-au jertfit în decembrie 1989. “De asemenea, cred că este important pentru că, o dată la patru ani, fiecare dintre noi trebuie să ne arătăm forţa prin vot”, a menţionat Lăpuşan.

La rândul său, liderul PSD Cluj, Horia Nasra, care ocupă locul întâi pe lista social democraţilor clujeni pentru Camera Deputaţilor a afirmat că a votat pentru profesionalism şi competenţă. “Am mai votat pentru parlamentari integri şi nepătaţi, pentru o mai mare atenţie la problemele din educaţie şi sănătate. Nu în ultimul rând, am votat pentru cei de vârsta a treia, cărora trebuie să le acordăm o atenţie mai mare”, a explicat social democratul.

Liderul ALDE Cluj, Steluţa Cătăniciu a votat la secţia de votare de la Şcoala 10 din cartierul Zorilor. Liberal democrata a spus că a votat pentru un Parlament care să îi respecte pe români şi pentru parlamentari care să îşi respecte jurământul de credinţă faţă de ţara lor. “Am votat pentru un Parlament care să fie în stare să lupte pentru drepturile românilor, pentru dreptul la sănătate, la un trai decent pentru dreptul la educaţie, la liberă exprimare”, a spus Cătăniciu, care candidează pentru încă un mandat de deputat.

Cea mai harnică localitate din judeţul Cluj: Igriţa-comuna Corneşti

În general, prezenţa la vot în localităţile din judeţul Cluj a fost modestă. Au fost însă şi localităţi în care s-a înregistrat o mobilizare destul de mare. Una dintre localităţile cu o prezenţă foarte mare la vot este Igriţa, comuna Corneşti. Potrivit Biroului Electoral Central,până la ora 14,30, aici au votat 82 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot. O prezenţă destul de bună s-a înregistrat până la ora 14,30 şi în localitatea Pruni, comuna Bobâlna(62 la sută). De asemenea la Giula, comuna Borşa au vota, până la ora 14,30, 54 la sută dintre alegători iar la Sîmboieni, comuna Sânmartin prezenţa la vot a fost de 70 la sută.

Alegeri printre gunoaie

În cea mai mare comună din România, Floreşti, cetăţenii cu drept de vot nu s-au prea arătat interesaţi să-şi exprime opţiunea electorală. Astfel, la ora 15, prezenţa la vot aici era de 19 la sută în condiţiile în care la nivel judeţean procentul era de 21,50 la sută. Mulţi dintre alegătorii din Floreşti au ales să nu participe la vot în semn de protest faţă de modul în care este gestionată problema deşeurilor menajere. “Locuiesc pe strada Balastierei, unde ne confruntăm cu un adevărat dezastru ecologic. La alegerile locale am participat la vot în speranţa că se vor rezolva problemele. Pe lângă faptul că aici sunt depozite clandestine de deşeuri, strada nu este asfaltată şi nu avem nici iluminat stradal. Am decis ca la aceste alegeri să nu mai participăm în semn de protest faţă de administraţia locală”, ne-a declarat o localnică de pe strada Balastierei. Un tânăr care locuieşte pe strada Gheorghe Doja spune că şi el a luat decizia de a nu participa la alegerile parlamentare din cauza dezastrului generat de deşeuri. “E nenorocire. Peste tot sunt mormane de gunoaie. Ce e şi mai grav e că din cauză că lumea nu mai ştie unde să lase deşeurile menajere, s-a ajuns să le arunce în Someş, lucru care duce la poluarea apei”, a spus tânărul.

Chiar dacă o parte dintre cetăţenii Floreştiului sunt nemulţumiţi din cauza deşeurilor şi au ales să boicoteze procesul electoral, au fost alegători care au înţeles importanţa votului pentru parlamentare. Printre acetştea am întîlnit o femeie de 86 de ani. Octogenara ne-a spus că a ţinut să vină să-şi exprime opţiunea electorală pentru a alege parlamentari care să aibă grijă de români “pentru a nu-i da peste graniţă la nimeni”. “Pensia pe care o am îmi ajunge însă vreau să le fie mai bine celor tineri şi să nu plece din ţară”, a spus femeia.

În cadrul scrutinului electoral de ieri şi-au exercitat dreptul de vot şi 135 deținuți din Penitenciarul Gherla. Dintre cei care au votat, 119 sunt bărbați de la Penitenciarului Gherla iar 16 sunt femei din Secția exterioară Cluj-Napoca. “Efectivul total de peroane custodiate la nivelul Penitenciarului Gherla, la data scrutinului, este de 965, iar dintre aceştia au participat doar cei care au domiciliul în Județul Cluj şi-au manifestat dorința de a vota, iar dreptul de vot nu le-a fost interzis printr-o hotărâre judecatorească definitivă”, a anunţat conducerea penitenciarului.

Sursa: ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*