Ministerul Educației a publicat normele pentru masa de prânz asigurată de stat elevilor

Ministerul Educației a publicat normele pentru masa de prânz asigurată de stat elevilor

Ministerul Educației a publicat Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 72/2016 privind masa caldă pe care statul o va asigura elevilor, norme care detaliază ce fel de mâncare vor primi copiii, cine răspunde de conținutul și perisabilitatea ei, precum și ce trebuie să citească părinții pe etichetele aplicate acestor produse.

OUG nr. 72/2016 prevede acordarea gratuită preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite unităţi-pilot, a unui suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Potrivit Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 72/2016, masa caldă la prânz va fi de trei categorii:

– masă caldă preparată în regim propriu (acolo unde există cantine cu aviz;

– masă caldă în regim catering (fără cantină, dar cu spațiu de servire special amenajat);

– pachet alimentar, acolo unde unitatea de învățământ nu poate asigura niciuna din primele două categorii.

Pentru copiii care au regim alimentar deosebit sau sunt de o altă religie și nu vor să servească masa, părinții fac cerere și aduc și documente doveditoare, în cazurile medicale.

Normele metodologice cuprind și sarcinile fiecărei instituții, pe acest lanț:

– fiecare școală va ține evidența produselor consumate, tipul fiecăruia, cantitatea/porție, numărul porțiilor și numărul zilelor de școală, precum și evidența copiilor;

– furnizorul va păstra 3 ani documentele comerciale și tehnice ale produselor distribuite, pentru a le pune la dispoziția autorităților atunci când sunt cerute;

– autoritatea contractantă va centraliza cantittea de produse consumate per categorie de produs.

Proiectul prevede ca data limită pentru consum să fie în ziua respectivă pentru mesele calde și cel mult 24 de ore pentru produsele ambalate tip sandviciuri. Pentru depozitarea în școli, se vor amenaja spații special, care îndeplinesc criteriile igienico-sanitare prevăzute de lege.

sursa: edu.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*