Seara presei dejene, ediția 2016

Seara presei dejene, ediția 2016

Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej, al ASTRA, a organizat marți, 13 decembrie, o nouă ediție, a II -a, consacrată presei locale. Spre deosebire însă de ediția anterioară, oarecum festivă prin readucerea în memoria celor prezenți a presei interbelice și post-decembriste, actuala întâlnire s-a vrut mai dinamică și interactivă, propunându-și o dezbatere pe tema, relativ vagă: „Presa locală, în comunitatea locală, azi”.

Protagoniști, jurnaliștii: Lukacs Eva (ziarul Szabadsag), Ioana Jeler, Irina Maxim, Alex Prunean, Răzvan Căucean, Dorin Cociș și subsemnata, reprezentând atât presa dejeană online și posturile locale de radio, (Radio Fir și Radio Stil) cât și unele posturi TV, naționale, ale căror corespondenți sunt parte din ei. Lor li s-au alăturat scriitorii Andrei Moldovan și Aurel Podaru din Beclean, precum și unul dintre cei mai longevivi gazetari ai județului, jurnalistul Szekely Csaba din Gherla.

Nu în ultimul rând, ca o surpriză plăcută, între cei prezenți s-au aflat și câțiva dintre tinerii și proaspeții politicieni care s-au făcut remarcați cu prilejul alegerilor locale, cu o serioasă activitate civică și bine ancorați în realitatea cotidiană a orașului: Sebastian Lazin, Adrian Oșan și Corneliu Niste, dar și Violeta Mureșan, președinta femeilor liberale din Dej.

Desfășurată la restaurantul „Parkhouse”, reuniunea l-a avut ca amfitrion pe președintele ASTRA Dej, ec.dr. Radu Gavrilă, iar ca moderator, pe jurnalistul Zorin Diaconescu (Bistrița).

Deși inițial dezbaterea a pornit ca „un prohod” al presei și implicit al adevărului pe care nu mai are cine să-l dezgroape, deoarece adevărul ne mai reprezentând o valoare în sine, nu mai interesează pe nimeni, treptat, treptat, discuțiile s-au centrat pe realitățile curente, recte maniera în care internetul și noile tehnologii influențează comunicarea, calitatea informației transmise, dorințele publicului, independența (sau dependența) jurnalistului de mediul economic etc .

Cantitatea uriașă de informații, filtrele pe care ar trebui să le folosească consumatorul pentru a evita „intoxicațiile” acute provocate de ingerarea de-a valma a știrilor parazitare sau inutile, manipularea și amestecul politicului în media, au fost de asemenea aduse în discuție, și „ilustrate” cu exemple din experiența proprie a celor prezenți. Că e nevoie de un background cultural și de o educație flexibilă pentru a discerne între informația care îți este realmente utilă și cea care constituie un simplu divertisment sau îți tocește neuronii în mod inutil, acesta este o altă poveste și desigur, o altă posibilă temă de dezbatere.

Concluzia este însă că presa nu moare, doar se transformă. Așa cum se transformă și cartea, așa cum ar trebui să se transforme și învățământul și multe altele. Și, într-o eră a schimbărilor rapide, în mod firesc, unii se adaptează, alții, ca să-l citez pe Diaconescu, rămân pe peron pentru a privi la trenul care pleacă… Fără să înțeleagă ce se întâmplă cu ei și în jurul lor…

Altfel, o seară care a scos din case o mână de oameni interesați să dea share unor gânduri și idei, legate de un subiect care îi preocupă.

M. Vaida

Foto: Adrian Sălăjan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*