Concert extraordinar de colinde la Dej, susținut de Ioan Bocșa și Ansamblul „Icoane”

Concert extraordinar de colinde la Dej, susținut de Ioan Bocșa și Ansamblul „Icoane”

La Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime” din Dej a avut loc joi seara, „Concertul de iarnă” sustinut de Ansamblul de Muzica Traditionala „Icoane”, sub coordonarea prof. univ. dr. Ion Bocșa, eveniment organizat de Primăria Municipiului Dej, Fundaţia Culturală TerrArmonia şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Un concert pe parcursul căruia, cei prezenți au putut asculta colinde şi cântece tradiţionale din Transilvania, repertoriul prezentat cuprinzând cântecele care însoțesc cele mai importante etape ale vieții umane. Colinda tradițională este cel mai important gen muzical abordat de Ansamblul “Icoane”, iar temele sunt în mod firesc legate de viața de familie (colinde de gazdă, de june, de fată, de pețit) sau mitico-religioase (cerul și pământul, sora soarelui, personaje metamorfozate în vânat, originea vinului, grâului și mirului). Redate într-un limbaj poetic de o tulburătoare frumusețe, colindele au un farmec aparte, amestecat cu mister, care aduc în inimile celor care le ascultă ecourile unor vechi și durabile înălțări spirituale.

La finalul concertului, primarul municipiului Dej, a mulțumit profesorului Ioan Bocșa și Grupului ,,Icoane” pentru această seară a comuniunii prin muzică, ca de altfel și părintelui protopop Ioan Buftea pentru implicarea în organizarea evenimentului, iar preoților Teodor Mureșan și Ioan Câmpean pentru găzduire.

IOAN BOCŞA (n. 13 decembrie 1947, Oarda de Jos, Alba) este prof. univ. dr. (şi conducător de doctorat) în cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, unde conduce Modulul de Muzică Vocală Tradiţională şi Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”.

Personalitate marcantă a culturii româneşti, mentor al mai multor generaţii de interpreţi şi cercetători, preocupaţi de studierea folclorului muzical românesc, Ioan Bocşa a adus contribuţii semnificative etnomuzicologiei româneşti, prin culegeri de folclor efectuate în judeţele Alba, Hunedoara şi Sălaj, salvînd din teren peste 3500 de producţii muzicale folclorice (în special colinde), prin organizarea unei arhive)fonoteci digitalizate şi elaborarea unor cursuri de specialitate.

În anul 2002 a obţinut titlul de doctor în muzică (tema tezei fiind Colinda de pe Valea Mureşului Mijlociu; coordonator ştiinţific: prof. univ. dr. Ileana Szenik). Munca în domeniul cercetării ştiinţifice s-a concretizat prin editarea mai multor lucrări: 1484 colinde cu text şi melodie (1999) – 2 volume; Colinde româneşti (2003) – 2 volume (pentru acestea, în anul 2005, i s-a acordat Premiul “Ciprian Porumbescu” pentru Muzicologie, de către Academia Română); Muzică vocală tradiţională din Sălaj (2009) – 2 volume; Colinda în Transilvania – Catalog tipologic muzical (2011, în colab. cu Ileana Szenik) – 2 volume; Muzică vocală tradiţională din Munţii Apuseni (2013).

În paralel cu munca de cercetare științifică, profesorul Ioan Bocşa s-a dedicat şi activităţii artistice, alături de Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „Icoane”, manifestând o preocupare permanentă pentru dezvoltarea calităţilor vocale şi interpretative ale tinerilor studenţi şi pentru înţelegerea stilului de interpretare caracteristic diferitelor teritorii dialectale. Spectacolele susţinute şi înregistrările realizate cu Ansamblul „Icoane” constituie o modalitate practică de restaurare sonoră şi restituire către marele public a patrimoniului tradiţional imaterial. Este totodată un interpret vocal de excepţie al folclorului muzical românesc, susținând sute de concerte în ţară şi în străinătate (Europa, America, Asia şi Australia). Are în palmares numeroase lucrări cu caracter didactic, zeci de apariţii discografice şi CD-uri. A realizat două filme (Baladă pentru Munţii Apuseni” – 1997 şi Colinde transilvane – 2000).

Ceea ce se ştie mai puţin este că şi-a încercat talentul şi în beletristică, prin volumele Cu cântecul în jurul lumii (Editura Continental, Alba-Iulia, 1995, conținând note de călătorie) şi Alfabetul gândurilor mele (Editura Rao, Bucureşti, 2009, un dicţionar neconvenţional de reflecţii profunde, dar şi ”o colecție de anecdote şi trăznăi, o carte serioasă, dar şi una care îşi amuză cititorii”).

Pentru bogata sa activitate artistică, didactică şi de cercetare a fost răsplătit cu numeroase premii şi diplome de excelenţă, fiind Cetăţean de Onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Alba Iulia. În 2009 a primit „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincţie acordată de Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*