Colinde fără număr, fără număr, fără număr…

Colinde fără număr, fără număr, fără număr…

Sala festivă a Primăriei Dej a fost marţi, 20 decembrie, gazda a două concerte de colinde, una oferită de Despărţământul „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” şi cercurile astriste din comunele someşene din vecinătatea municipiului, cealaltă, organizată de Casa de Cultură „George Coșbuc”, sub egida instituției gazdă.

„Lada de zestre a satului Someşean”, primul dintre cele două concerte, ca parte a unui proiect coordonat de prof. Viorel Lăcătuş de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, a adus pe scenă colindători de la Şcola Gimnazială „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian”, Liceul Tehnologic „C. Brâncuşi”, Liceul „Henri Coandă”, școlile gimnaziale din Bobâlna, Căşeiu, Chiuieşti şi Vad și de la Liceul Tehnologic Nr.1 Gâlgău, județul Sălaj. Un spectacol aflat la a V -a ediţie şi aşteptat pentru frumuseţea costumelor populare, a colindelor și obiceiurilor autentice, interpretate cu multă însufleţire de copii. Mai mult de atât, anul acesta având ca invitați și un grup de elevi ai Liceului Tehnologic „Gloria” din Chișinău, Republica Moldova, spectacolul a câștigat în valoare, tinerii artiști debordând de talent și vitalitate.

Înmânarea unor diplome de merit profesorilor coordonatori, și nu numai, de către ec.dr. Radu Gavrilă, preşedintele ASTRA Dej a încheiat suita de colinde și obiceiuri transilvane dedicate Sărbătorii Crăciunului.

Cel de al doilea spectacol, a fost deschis de alocuţiunea rostită de primarul Costan Morar, urmată de sceneta „Magia Crăciunului”, în interpretarea ”Licuricilor literari” ai Casei de Cultură (coordonator: Mariana Reman), după care au colindat pe scena festivalului: Grupul vocal al Şcolii „Mihai Eminescu” Dej (coordonatori: profesorii Kinga Nan Farkaş şi Pavel Iorga), Corul Şcolii Gimnaziale Nr.1 Dej (dirijor: prof. Cristina Șipoș), Corul Şcolii „Avram Iancu” Dej (coordonator: prof. Pavel Iorga), Grupul vocal al Şcolii Gimnaziale Speciale Dej (dirijor: prof. Pavel Iorga; colaboratori: profesorii Cornelia Duțuc și Aniela Marandiuc), Corul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” Dej (dirijor: prof. Horaţiu Bujor; coordonatori; profesorii Gabriela Groșan și Elena Obreja), Grupul coral al Liceului Teoretic „Al. Papiu-Ilarian” Dej (coordonator: prof. Kinga Nan Farkaş), Corul „Armonia” al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Dej (instructori: profesorii Cristian Păltinean și Maria Ana Dimitriu), Grupul vocal „Crăişorul” al Liceului Tehnologic „Someş” Dej (dirijor: prof. Daniel Dascălu) și Grupul vocal al Clubului Copiilor Dej (dirijor: prof. Gyongyi Leleu).

De asemenea, în cadrul spectacolului, prezentat de Mariana Reman, câteva momente aparte au aparținut: Deonei Roman, Formaţiei „Datina” a Casei de Cultură Dej (coordonator artistic: Doina Minea Sima) și soliștilor Marin și Petra Grad.

Două spectacole care au pus, mai bine de patru ore, la grea încercare răbdarea spectatorilor, părinți și copii. Și asta deoarece, organizatorii au găsit de cuviință să-și facă programul în aceeași zi, dacă tot trebuia făcut. De parcă Dejul ar fi o metropolă de 5 milioane de suflete și zeci de instituții și asociații culturale nevoite să-și dispute cu prioritate o anumită sală de spectacol.

Iar dacă adulții au fost suprasaturați de colinde, doar buna dispoziție și seninătatea copiilor, care efectiv au rezistat eroic acestui maraton muzical, au adus o notă de bucurie în suflete. Lor, copiilor, celor care de la ora 14 până la lăsatul serii au colindat și au răbdat foame și frig, lor și profesorilor lor coordonatori li se cuvin laude și multe mulțumiri. În nici un caz organizatorilor, adulți care mai visează la spectacolelor mamut, gen „Cântarea României”.

Și pentru ca ziua de marți să se încheie rotund, la ceas de seară colindele au răsunat și în Piața Bobâlna, la concertul organizat de Rotary Club Dej. În mare parte, cu aceiași copii, (inclusiv oaspeții din Moldova) și aceiași neobosiți Marin și Petra Grad…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*