Când pofta vine, uitându-te la filme…

Când pofta vine, uitându-te la filme…

Sărbătorile înseamnă, pe lângă multe altele, şi mâncare. Multă, chiar foarte multă. De gătit, de servit, într-o formă cât mai apetisantă şi în fine, de savurat! Dacă se poate, măcar de sărbători, fără ca mesenii să stea cu ochii în televizor şi să nu aibă habar ce îngurgitează, între o colindă şi o glumă deşucheată sau un calup de publicitate. Dar dacă tot nu vă puteţi dezlipi de „micul ecran”, nu pot să nu vă recomand o serie de filme cu şi despre mâncare…

Să gătim cu unt (La cuisine au beurre – Franţa, 1963), filmul în care regizorul Gilles Grangier a reuşit să reunească pentru prima dată, doi mari comici ai cinematografului francez: Fernandel şi Bourvil.

Ajuns prizonier la nemți, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Fernand Jouvin evadează şi vrea se întoarcă acasă. Dar între timp, se consolează în braţele Gerdei, patroana unui mic hotel. Când însă soţul nemţoaicei Gerda se întoarce din Siberia, după 15 ani de dispariţie, Fernand se îndreaptă în sfârşit spre casă, la Martigues. Dar, între timp, soţia lui, Christiane, crezându-l mort pe front, se recăsătorise cu normandul André, care transformase micul restaurant al lui Fernand „La Bonne Bouillabaisse” într-un local cu renume, „La Sole normande”. Bucătarul provensal n-are de gând să se resemneze şi vrea să-şi recucerească soţia şi să-şi redobândească restaurantul.
Comicul se naşte astfel din confruntarea celor doi bucătari: Fernandel, marseillezul, şi Bourvil, normandul.

Ar urma Marele Restaurant (Le Grand Restaurant) o comedie amuzantă cu Louis de Funès, genial ca de obicei. Filmul conţine mai multe secvenţe memorabile precum dansul chelnerilor, instruirea chelnerilor de către Funès, intrarea incognito a lui Funès în propriul său restaurant sau prezentarea unei reţete culinare unor oaspeţi germani (în care pentru câteva secunde umbrele suprapuse pe faţa lui Funès îl aseamănă pe acesta cu Hitler) etc. „Le Grand Restaurant” este un omagiu adus gastronomiei franţuzeşti, a cărei valoare este universal recunoscută.

Iar dacă Franţa a fost recunoscută dintotdeauna pentru calitatea bucătăriei sale, nu este mai puţin adevărat că în ultimii ani, însă, restaurantele au fost invadate cu mâncare fast-food ieftină şi de prost gătită. Principalul adversar al acestei alimentaţii nocive este Charles Duchemin editorul Ghidului gastronomic Duchemin din filmul Picioruş şi aripioară. Un film tot cu Louis de Funès, în rolul principal. Savuros!

Un loc aparte ocupă desigur, filmul de desene animate, din 2007 Ratatouille. Un şobolan în bucătărie mai degrabă ne umple de groază decât de încântare. Şi totuşi, Ratatouille este o poveste atât de bine scrisă şi realizată, încât ajungi la concluzia că prejudecăţile nu te fac decât să pierzi ocazii unice în viaţă. Pe scurt, este vorba despre un şobolan născut în catacombele Parisului, care visează să ajungă mare bucătar. Şi care chiar reuşeşte. O poveste pentru întreaga familie, la care o să salivaţi cu gândul la rafinatele preparate franţuzeşti. Evident.

Merită apoi văzut Julie şi Julia, film din anul 2009, în care Meryl Streep joacă rolul principal. Şi ce rol! Cu o nominalizare la Oscar, un premiu şi două nominalizări la Globul de Aur, filmul spune povestea Juliei Child, femeia care a influenţat decisiv modul de a găti al americanilor. Este de fapt o dublă poveste, pentru că în film îşi face apariţia şi Julie Powell, nemulţumită de viaţa şi de cariera ei, care decide să gătească timp de un an din cartea de bucate a Juliei Child, povestind în acelaşi timp experienţele sale din bucătărie pe blog.

Inspirat dintr-o poveste adevărată, Julie and Julia este o întâlnire peste timp dintre două femei aflate în căutarea unui lucru care să le dea sens vieţii. În orice caz, felurile de mâncare gătite tot timpul filmului sunt atât de apetisante, încât nu te gândeşti decât cum să faci să le găteşti şi tu, atunci când ajungi acasă.

Și pentru că bucătăria fără condimente, nu e bucătărie, merită văzut și Stăpâna mirodeniilor (2005).
Tilo (Aishwarya Rai) o femeie venita din India și proprietara unui magazin de mirodenii din San Francisco, are darul de a vedea viețile și dorințele clienților săi.

În calitate de stăpână a mirodeniilor, există însă anumite reguli pe care ea trebuie să le respecte pentru ca mirodeniile să împlinească dorințele clienților. Nu are voie să părăsească magazinul, să atingă un alt om și e obligată să rămână credincioasă mirodeniilor. Dar, atunci când îl cunoaște pe chipeșul american Doug (Dylan McDermott), un tânăr enigmatic cu un trecut secret, în Tilo se trezește dorința de iubire și afecțiune… În film drăguț în care aflăm vrute și nevrute despre mirodeniile indiene…

Și, tot legat de India, și tot o comedie relativ siropoasă, dar senină este Război în bucătărie, care are și câteva merite notabile: Helen Mirren în rolul principal, conducând cu mână de fier un restaurant franţuzesc şi nenumărate referiri la bucătăria indiană. Aşa de convingător prezentată, încât treci peste prejudecăţile despre excesiv condimentata mâncare indiană şi-ţi spui: la naiba, chiar o să încerc!

Ar mai fi de amintit filmul Chef (2014), care spune povestea unui bărbat, Cal Casper (Favreau), care s-a plictisit să tot îşi asculte şeful lipsit de imaginaţie. O criză de nervi şi o ceartă îl fac să-şi piardă slujba, aşa că se întoarce la rădăcini, ajungând să prepare sendviciuri cubaneze într-o rulotă, alături de fosta soție (Vergara), un bun prieten (Leguizamo) și fiul său (Emjay Anthony). Filmul nu se remarcă prin prea multe lucruri, însă rămâne în inima pofticioşilor scena în care Carl pregăteşte o apetisantă porţie de spaghetti cu pesto.

Iar dacă ajungeţi la desert, primul loc este adjudecat de producţia din 2000, Ciocolată cu dragoste. Filmul a avut cinci nominalizări la Oscar, patru la Globul de Aur şi 8 la premiile Bafta. Se bucură de o distribuţie încântătoare, cu Juliette Binoche în rolul principal, căreia-i dau replica Johnny Deep, Judi Dench şi Alfred Molina. Unde mai pui decorul de vis în care este filmat şi ciocolata care curge în valuri, valuri, pe parcursul întregului film.
O comedie romantică, despre puterea ciocolatei de a îmblânzi şi cele mai acre suflete, în care totul începe în tradiționalistul orășel francez Lansquenet, unde viața a rămas neschimbată în ultimii 100 de ani. Odată cu vântul nordic, în liniștitul orășel apare o străină, Vianne Rochet (Juliette Binoche) și fiica acesteia, Anouk, care deschid un magazin de ciocolată cu tot felul de delicatese irezistibile și care trezesc la viață poftele secrete ale locuitorilor. Puterea magică a Viannei de a percepe dorințele ascunse ale oamenilor și de a le satisface oferindu-le exact dulciurile de care au nevoie îi convinge treptat pe unii dintre aceștia să se abandoneze cu totul tentațiilor…

Așadar, pentru gurmanzi și cinefili, acestea au fost recomandările noastre numai bune pentru sărbători și după care îţi lasă gura apă…

Sirse: cinemagia.ro, IMDB, Radio Cluj, Dicționar Cinema

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*