Scade preţul pentru curentul electric

Scade preţul pentru curentul electric

Din ianuarie 2017, factura la energie electrică ar putea scădea cu peste 6%, în contextul în care ANRE a decis reducerea tarifelor de distribuţie, se reduce cotei de TVA şi se elimină taxa pe stâlp, prevederi aprobate prin Codul fiscal.

Factura la energie electrică ar putea scădea cu aproximativ 6%, din 1 ianuarie 2017, odată cu decizia ANRE de reducere a tarifelor de distribuţie, la care se adaugă impactul reducerii cotei de TVA şi eliminarea taxei pe stâlp, prevederi aprobate prin Codul fiscal, potrivit Capital.ro.

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a decis, săptămâna trecută, ajustarea tarifelor de distribuţie aplicate anul viitor de cele opt firme de distribuţie cu scăderi cuprinse între 3,8% şi 9,4%, măsură care va conduce la o diminuare a facturii energiei electrice plătite de populaţie cu aproximativ 1,9%-2%.

Decizia a fost determinată pe analiza investiţiilor realizate în acest an şi cele pentru 2017, prin care companiile îşi fundamentează preţurile practicate.

În al doilea rând, scăderea generalizată a cotei TVA de la 20% la 19% antrenează o scădere corespunzătoare de aproape un procent în preţul final. În al treilea rând, de la 1 ianuarie, „taxa pe stâlp“ – pe care o plătesc producătorii, distribuitorii şi transportatorul – dispare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*