Idei pentru o masă îmbelșugată de Revelion!

Idei pentru o masă îmbelșugată de Revelion!

În principiu, masa de Revelion este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă indiferent de zonă: preparate de casă din carne de porc, pește, vițel și pasăre. Gustarea rece poate fi compusă din pastramă de porc, tobă, piftie, cașcaval, salam, șuncă țărănească, salată beuf, icre, măsline, roșii umplute cu vinete, ardei gras decorat cu brânză și mărar, salată de crudități cu pui.

Pe lângă tradiționalele preparate din carne de porc, salatele de vinete sau salatele de beuf, putem avea la aperitiv pentru masa de Revelion și preparate ceva mai sofisticate. Un astfel de preparat este somonul afumat cu castraveți și cremă de brânză care se spune că aduce noroc în noptea dintre ani.

Vă oferim câteva idei pentru meniul de Revelion:

Cartofi Duchesse / Rozete de cartofi

1 kg cartofi

100 gr unt

3 gălbenuşuri ou

1/2 linguriţă nucşoară

50 grame caşcaval

sare şi piper după gust

Mod de preparare

Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu sare. Apoi se scurg de apă şi se zdrobesc. Se pune unt, amestecând continuu. Se adaugă treptat gălbenuşurile, caşcavalul ras, nucşoară, sare şi piper după gust.

Apoi, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă aveline din compoziţia formată.

Se introduce tava în cuptorul încălzit la 200 grade şi se lasă circa 6-7 minute.

Salată Olivier / variantă salată de beuf

500 gr piept de pui

o legătură mărar

o linguriţă muştar

3 linguri iaurt

3 căţei de usturoi

4 cartofi potriviţi

4 castraveţi muraţi medii

3 linguri de maioneză

o salată verde (pentru ornat)

o roşie (pentru ornat)

2 ouă fierte (pentru ornat)

măsline negre (pentru ornat)

sare, piper

Pieptul de pui se fierbe şi apoi se taie cubuleţe. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare. Castraveţii muraţi se taie cubuleţe mici, iar mărarul se toacă mărunt. Toate aceste ingrediente se amestecă într-o salatieră.

Sosul: se amestecă maioneza cu iaurtul, muştarul, sarea şi usturoiul pisat. Combinăm sosul cu salata şi pregătim patul verde (din salata verde), după care aşezăm salata peste.

Friptură de porc cu rozmarin, usturoi şi măsline

1 bucată pulpă de porc

2-3 căţei de usturoi

câteva crenguţe de rozmarin proaspăt

o mână de măsline

fulgi de chilli

sare şi piper după gust

ulei

Pulpa de porc se spală, se zvântă şi se freaca bine cu sare. Se aşează într-o tavă şi se presară cu piper, fulgi de chilli, măslinele şi usturoiul tăiate cubuleţe. Se stropeşte uşor cu ulei – opţional şi cu puţin vin. Se dă la cuptorul încins pentru aproximativ 45-50 de minute.

Somon afumat cu castraveți și cremă de brânză

200 gr somon afumat

200 gr cremă brânză

1 castravete

1 ceapă roșie

câteva fire mărar

2-3 linguri zeamă de lămâie

caviar german

sare de mare

piper alb

Mod de preparare:

Desfacem somonul afumat bucăți, punem în robotul de bucătărie și îl mărunțim. Amestecăm somonul cu cremă de brânză. Adaugăm ceapa și mărarul tocate fin, apoi omogenizăm compoziția. Dacă nu doriți să se simtă bucățelele de ceapă o puteți băga la robot și o transformați în pastă.

Tăiem castravetele felii nu foarte groase și le așezăm pe un platou. Punem crema de somon într-un sprit și ornăm feliuțele de castravete. Decorăm cu caviarul german și crenguțe de mărar.

Și ar mai fi mâncăruri, multe și gustoase, dar cu siguranță le-ați descoperit deja!

Poftă bună și „La Mulți Ani” !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*