Anul acesta, românii vor avea mai multe zile libere decât în 2016. Din cele 14 zile de sărbătoare, 11 vor fi în timpul săptămânii. Prin urmare, în 2017, unii angajați vor avea cinci weekenduri prelungite, având libere şi luni şi marţi. La capitolul noutăţi, 24 ianuarie şi 1 iunie, vor fi de asemenea zile libere.
Comparativ, salariaţii din Germania au 9 zile libere, cu anumite variaţii, astfel încât în unele oraşe pot fi şi 13 zile nelucrătoare. În Ungaria, Marea Britanie şi Olanda, angajaţii au 8 zile libere, în Austria 12, în Danemarca 11, în Belgia Luxemburg, Norvegia, Portugalia – câte 10 zile libere. În Spania, sunt 14 zile nelucrătoare pe parcursul anului pentru angajaţi, iar în Finlanda, 15.
Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi ) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni). În 2017, Paştele catoloc pică în aceeaşi zi cu cu Paştele ortodox.
Ziua Copilului, 1 iunie, va fi într-o zi de joi, Rusaliile vor fi sărbătorite în zilele de 4 iunie – 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului, 15 august, este într-o zi de marţi.
Spre sfârșitul anului, vor mai fi: 30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei, 1 decembrie (vineri), Ziua Națională a României și Crăciunul, 25 decembrie (luni) și 26 decembrie (marţi).
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre de Guvern, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Totodată, nu se acordă timp liber nici în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. În aceste situaţii, angajaţilor trebuie să li se asigure, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul salarial menţionat riscă să primească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit că, în cazul angajatorilor care se ocupă, în centrele comerciale, cu comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare, chemarea la muncă a salariaţilor în zilele de sărbătoare legală este posibilă doar cu acordarea compensaţiilor impuse de lege.