Bani din piatră seacă:  CASS pe dobânda bancară !

Bani din piatră seacă: CASS pe dobânda bancară !

Contribuția pentru asigurările de sănătate (CASS) se achită în mod diferit începând din 1 ianuarie, potrivit prevederilor prezente în noul Cod Fiscal. La noi, ca la nimeni, astfel că salariaţii, pensionarii şi persoanele fizice autorizate care câştigă venituri suplimentare din dobânzile aferente depozitelor bancare, din dividende, acţiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuală vor fi taxaţi cu 5,5% în plus reprezentând contribuţia pentru sănătate! Pentru fericirea personală, impozitarea este însă plafonată la echivalentul a cel mult cinci salarii medii pe economie, calculată pe un an.

Contribuția pentru sănătate se va aplica și la veniturile obţinute din investiţii, din salarii şi activităţi independente, potrivit wall-street.ro. În cazul depozitelor şi conturilor bancare, al acţiunilor şi drepturilor de proprietate intelectuală, veniturile suplimentare vor fi astfel impozitate cu 21,5%, contribuţia pentru sănătate (CASS) adăugându-se la cota de impozitare a câştigurilor de 16%, scrie news.ro.

Spre exemplu, la o suma economisită de 10.000 de lei într-un depozit bancar, pe o perioadă de un an, la cea mai bună dobândă din piață, de 2,35%, deponentul ar avea un câștig brut de 235 de lei.

Din această sumă se reținea până la finele anului trecut cota de impozitare de 16% aplicată la veniturile din dobândă, astfel că persoana rămânea cu un câștig de 197,4 lei. De la 1 ianuarie, se va scădea și contribuția CASS de 5,5%, venitul net din dobândă fiind de 184,4 lei.

În schimb, pentru cea mai slabă dobândă practicată pentru depozitele la un an, de 0,85%, câștigul brut ar fi fost de 85 de lei, din care deponentul ar rămâne cu 66,7 lei.

Noua taxa nu are un impact semnificativ pentru sumele mici ținute în bănci.

Cei care obțin venituri din dividende vor plăti o cotă de 10,5%, după aplicarea contribuției pentru sănătate de la 1 ianuarie 2017, potrivit Codului Fiscal intrat în vigoare anul trecut.

Practic, orice persoană care obține în România venituri din chirii, depozite bancare, dividende, câştig de capital din investiţii pe bursă sau alte venituri va datora contribuţia la sănătate individuală de 5,5%, care se va percepe pe lângă cea reţinută la sursă de venituri din salarii sau activităţi independente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*