Cresc ratele pentru Prima Casă. Majorările vor continua!

Cresc ratele pentru Prima Casă. Majorările vor continua!

Începutul de an a venit cu vești proaste pentru cei care au credite Prima Casă. Ratele sunt mai mari pentru că dobânzile aplicate în cazul lor sunt recalculate de bănci în creştere. Indicele ROBOR, cel care influenţează costul creditelor în lei, s-a majorat faţă de nivelul minim din toamnă. Specialiştii estimează că dobânzile îşi vor continua creşterea şi le recomandă celor care vor să facă împrumuturi să aleagă credite cu dobânzi fixe.

Dacă la un credit de 225.000 lei, echivalentul a circa 50.000 de euro, la finalul anului trecut rata era de 911 lei, acum plata lunară va fi 936 de lei. Asta înseamnă un plus de 25 de lei.

Creşterea ratelor vine după ce indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 0,9%, faţă de minimul istoric de 0,7% din octombrie 2016. (Dobânzile pentru creditele Prima Casă sunt formate dintr-o marjă fixă de 2 la sută, la care se adaugă un indice de referinţă – ROBOR la 3 luni.

Totuşi, indicele ROBOR e departe de maximul istoric de 15%, înregistrat acum opt ani, aşa că împrumuturile Prima Casă rămân cele mai ieftine.

Irina Chiţu, specialist financiar: „Avantajul major este avansul de doar 5%, iar costurile – dobânda este foarte bună, cu marja la dobânda peste ROBOR la 3 luni de maxim 2%, deci practic şi băncile la rândul lor ar putea să vină cu o diferenţiere până în această marjă”.

Băncile au variante şi pentru cei care vor să se pună la adăpost de fluctuaţiile dobânzilor.

Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al unei bănci: „Este necesar ca cei care se orientează către un program de creditare ipotecară să ia în considerare variantele de dobândă fixă, acesta este un element foarte important – cu o ofertă de dobândă fixă poţi preveni fluctuaţiile de preţ”.

Cei care au rate în euro şi care se raportează la EURIBOR, pot fi ceva mai liniştiţi, pentru că indicele în cazul lor nu s-a modificat. În schimb, sunt direct influenţati de evoluţia cursului. Din 2009 şi până acum, peste 200.000 de români au luat credite prin programul Prima Casă”.

sursa: digi24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*