Ceai şi pauze pentru cei care lucrează la temperaturi scăzute

Ceai şi pauze pentru cei care lucrează la temperaturi scăzute

Inspecția Muncii transmite un avertisment pentru angajatori și angajați care lucrează la temperaturi extreme scăzute, sub minus 20 de grade sau în condiții de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori.

Măsurile minimale pe care angajatorii sunt obligați să le ia pentru activităţile în aer liber sunt: * distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 –1 litru / persoană / schimb * acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător * asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, trebuie să ia măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000, respectiv reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme scăzute, trebuie luate următoarele măsuri: * asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute * asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate * trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*