Plouă cu bani: indemnizația minimă pentru creșterea copilului se majorează cu 170 lei

Plouă cu bani: indemnizația minimă pentru creșterea copilului se majorează cu 170 lei

Limita minimă a indemnizației pentru creșterea copilului, va fi majorată de la 1 februarie, odată cu creşterea programată a salariului minim pe economie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, valoarea minimă a indemnizației lunare pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în 12 luni, consecutive sau nu, lucrate în decursul ultimilor doi ani de dinaintea nașterii copilului. Această indemnizație are o limită minimă ce reprezintă 85% din salariul minim brut pe țară.

Aceasta va fi de cel puţin 1.232,5 lei (85% din 1.450 de lei), adică cu 170 de lei mai mult decât valoarea actuală, cea de 1.062,5 lei (85% din 1.250 de lei, cât este în acest moment salariul minim pe economie).

Solicitantul concediului pentru creșterea copilului și implicit al indemnizației poate fi oricare dintre părinți, condiția fiind ca acesta să fi avut venituri impozabile timp de minimum 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Începând cu jumătatea anului trecut, durata concediului pentru creșterea copilului este unică, și anume de doi ani, anterior fiind folosit un sistem bazat pe opțiunea părinților de a alege o durată a concediului de unul sau doi ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*