Două eleve de la LAPI Dej, premiate la Concursul Național „Şcoala Ardeleană şi valorile europene”

Două eleve de la LAPI Dej, premiate la Concursul Național „Şcoala Ardeleană şi valorile europene”

În cadrul manifestărilor anuale, întitulate generic „Serbările Iernii”, Clubul Rotary Cluj-Napoca în colaborare cu Academia Română Filiala Cluj, Centrul de Studii Transilvane și UBB Cluj a organizat la sfârșitul anului trecut o nouă ediție a Concursului Naţional de Eseuri – „Şcoala Ardeleană şi valorile europene”.

În cadrul concursului, participanții, cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani, au avut sarcina să evidenţieze printr-un eseu, actualitatea mesajului transmis de operele lui Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior, Ioan Budai Deleanu şi ale altor reprezentanţi ai mişcării cultural-ideologice a românilor din Transilvania, în epoca luminilor.

Derulat în perioada 15 octombrie-1 decembrie 2016, concursul a fost jurizat de o comisie de specialitate (istorici şi filologi), care au apreciat valoarea, modul de exprimare, originalitatea, corectitudinea şi armonia estetică a textelor.

La actuala ediție a Concursului „Şcoala Ardeleană şi valorile europene”, Oana Anastasia Lador, elevă în clasa a XII – a C, la Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” Dej, a obţinut Premiul II, pregătită fiind de prof. Valeria Huza, iar Anca Larisa Teocan, elevă în clasa a XI a – A, pregătită de prof. Alexandrina Almășan a obținut Premiul III.
Premiul I a revenit Ioanei Caludia Coste, studentă la Facultatea de Matematică și Informatică a UBB Cluj (Profesor coordonator: Radu Seica). Menționez că, elevii liceului dejean participă la acest proiect din 2012, obţinând de fiecare dată rezultate meritorii.

Premiile concursului au fost înmânate laureaţilor, duminică, 8 ianuarie 2016, la Teatrul Național din Cluj-Napoca de către directorul Centrului de Studii Transilvane, acad. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB Cluj. Manifestările dedicate Şcolii Ardelene, s-a încheiat cu spectacolul „Mariachi de Anul Nou” , susținut de soliștii și orchestra Operei Naționale din Cluj. O gală de muzică mexicană oferită clujenilor, de Rotary Club Cluj-Napoca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*