Încă un concurs pentru ocuparea posturilor de director în învăţământul preuniversitar

Încă un concurs pentru ocuparea posturilor de director în învăţământul preuniversitar

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că, până la data de 14 august, va organiza un nou concurs, astfel încât, începând de la 1 septembrie 2017, toate posturile vacante de director şi director adjunct în învăţământul preuniversitar să fie ocupate.

Potrivit unui comunicat al MEN, remis presei, după validarea rezultatelor concursului organizat în mandatul lui Mircea Dumitru, din cele 6.404 funcţii de director, au fost ocupate prin concurs 4.058, restul de 2.346 rămânând vacante. De asemeni, din cele 2.480 funcţii de director adjunct, au fost ocupate prin concurs 1.344, restul de 1.136 rămânând vacante.

“Din cele 4.058 de funcţii de director, 87,35% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizării concursului exercitau funcţia de director. Din cele 1.344 de funcţii de director adjunct, 80,58% sunt ocupate prin concurs de persoane care anterior organizării concursului exercitau funcţia de director adjunct. Din cele 5.402 funcţii de conducere ocupate prin concurs, 85,67% sunt ocupate de persoane care anterior organizării concursului ocupau funcţia de director/director adjunct” – informează MEN.

Conform metodologiei, până la data de 9 ianuarie a.c., inspectorii şcolari generali şi consiliile de administraţie aveau obligaţia să numească, pe posturile vacante rezultate în urma concursului, persoane care, anterior concursului, nu ocupaseră funcţii de conducere (director sau director adjunct). Potrivit MEN, în data de 6 ianuarie, situaţia emiterii deciziilor de numire pe funcţii de director/director adjunct, conform metodologiei, era următoarea: din cele 2.346 posturi vacante de director, 1.988 au fost ocupate şi 358 au rămas fără titular; din cele 1.136 posturi vacante de director adjunct, 828 au fost ocupate şi 308 au rămas fără titular. Pe cele 358 de posturi vacante de director, respectiv 308 posturi vacante de director adjunct, în conformitate cu metodologia existentă, inspectorii şcolari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi (nominalizarea trebuia făcută cu acordul scris al persoanelor respective).

“În acest context, pentru deblocarea situaţiei, în urma consultării inspectorilor şcolari generali, a specialiştilor din minister şi a sindicatelor, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a emis un ordin de modificare a metodologiei de concurs, prin care au fost eliminate restricţiile privind nominalizarea pe aceste funcţii a directorilor şi directorilor adjuncţi. Modificarea operată nu presupune obligativitatea inspectorilor şcolari generali de a-i numi pe aceştia, ci le lărgeşte posibilitatea de alegere. Prevederile ordinului se referă numai la posturile vacante în data de 6 ianuarie.2017 şi nu se aplică retroactiv. După videoconferinţa organizată luni, 9 ianuarie, cu inspectorii şcolari generali, în urma şedinţelor consiliilor de administraţie din aceeaşi zi, inspectorii şcolari generali şi consiliile de administraţie vor emite decizii de ocupare a celor 358 funcţii de director, respectiv 308 funcţii de director adjunct” – se precizează în comunicatul MEN.

Ministerul face totodată precizarea că posturile de director şi cele de director adjunct rămase vacante în urma concursului vor fi ocupate temporar, pentru câteva luni, de persoane detaşate în interesul învăţământului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*