Pilaf cu carne de porc , numai bun pentru o zi rece!

Pilaf cu carne de porc , numai bun pentru o zi rece!

Luna ianuarie reprezintă pentru gospodari miezul iernii, atunci când „pericolele stau la pândă”. Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul, timpul pornește agale din loc, căci nu întâmplător această zi mai este numită și „cap de an”.

Vechile tradiții românești pomenesc că în această zi a fost plămadită lumea, și tot acum pruncii se află sub ocrotirea sfântului care nu-i lasă să treacă nebotezați. De altfel, multe gospodării au la loc de cinste icoana sfântului, considerat a fi protectorul casei.

Pentru a fi feriți de tot felul de boli și nenorociri, oamenii ies afară, se udă cu zăpadă sau apă și se feresc a lucra. În schimb, femeile pornesc la „iordănit”, un ritual la care participă doar nevestele. Ele se adună seara laolaltă, în casa uneia dintre ele și acolo așază pe mese mâncare și băutură din care se ospătează. În același timp, se dansează și se cântă, bărbații fiind opriți a lua parte la această petrecere.

Dimineața, când pornesc către casele lor, femeile cer câte un vas de vin, drept răscumpărare, de la bărbații care le ies în cale. În alte părți, creștinii care merg la biserică la slujba de Sfântul Ioan au parte și ei de „iordănit”. Numai că, de aceasta data, ei sunt ridicați în brațe de trei ori la ieșirea din biserică și stropiți cu agheasmă. Drept răsplată, creștinii le dau feciorilor bani, vin sau colaci.

Un alt obicei respectat la Sfântul Ioan este „masa moașei”. „Moașa merge cu apa sfințită și cu un buchet din flori uscate și frunze verzi de mușcată pe la «nepoate», spre a le invita la petrecere. Plocoanele aduse de fiecare mamă sunt așezate pe masă, în jurul colacului moașei. Ceremonia începe cu tămâierea nepoatelor și aprinderea lumânării de pe masă. Colacul cel mare al moașei este rupt în mai multe bucăți și împărțit nepoatelor, care își prorocesc, dacă mai nasc sau nu copii, dacă aceștia vor fi fete sau băieți. Urmează apoi petrecerea, cu mâncare și băutură.” – scria Ion Ghinoiu în cartea sa „Zile și mituri. Calendarul țăranului român”, calendar din care face parte și rețeta de mai jos, numai bună de servit la asemenea petreceri. Dar, nu doar la acestea…

Pilaf cu cu carne de porc

Ai trebuință de 150 g orez, 600 g mușchi de porc, o lingură cu sos pesto, 50 g parmezan, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 100 ml vin alb sec, sare, piper, pătrunjel.

Mușchiul de porc se taie cuburi, se condimentează și se prăjește în puțin ulei încins. Se acoperă cu apă și se lasă să scadă sosul format. Se încinge restul de ulei, se pune orezul spălat și scurs de apă, se călește două minute, apoi se toarnă vinul alb. Se amestecă până se evaporă vinul, se adaugă apă cât să-l acopere, sare și piper. Când este fiert, se pun carnea de porc, sosul pesto, pătrunjelul tocat și parmezanul ras. Se amestecă, se mai ține pe foc cinci minute și se servește imediat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*