Poduri de gheață pe cursurile de apă din județ. La Dej, gheață la mal.

Poduri de gheață pe cursurile de apă din județ. La Dej, gheață la mal.

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST) a anunţat că, din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, pe majoritatea cursurilor de apă din județul Cluj s-au format poduri de gheață, iar aproximativ 75% din suprafața luciului de apă a lacului de acumulare Gilău este înghețată. La Dej, potrivit monitorizării Stației Hidrologice, Someșul se prezintă cu gheață la mal.

La nivelul ABAST, care cuprinde județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj, sunt monitorizate cursurile de apă şi lacurile de acumulare, pentru a se asigura fără întreruperi volumele de apă necesare alimentării populaţiei.

Specialiștii Administraţiei acționează conform programelor de exploatare pe timp friguros în scopul întreținerii în cele mai bune condiții a lucrărilor hidrotehnice aflate în administrare. Astfel, sunt monitorizate permanent lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, precum și instalaţiile electrice şi hidraulice de la barajele din administrare.

Toate cele 6 acumulări permanente, aflate în administrarea ABAST (Gilău – judeţul Cluj, Strâmtori-Firiza – judeţul Maramureş, Colibiţa – judeţul Bistriţa-Năsăud, Vârşolţ și Sălățig – judeţul Sălaj şi Călineşti-Oaş – judeţul Satu-Mare) sunt exploatate în conformitate cu Programul de lucru pe timp friguros şi nu au fost semnalate probleme de întreţinere a echipamentelor.

ABAST recomandă populaţiei să evite traversarea pe poduri de gheaţă a cursurilor de apă sau a lacurilor de acumulare, dar şi practicarea sporturilor pe apa îngheţată, precum și a pescuitului la copcă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*