Primarul Dejului, în dialog cu presa locală

Primarul Dejului, în dialog cu presa locală

Primarul municipiului Dej, ing. Costan Morar s-a întâlnit joi, 12 ianuarie, cu mass media locală pentru o informare cât mai corectă și transparentă a acesteia, referitor la proiectele pe care administrația locală dorește să le realizeze în cursul anului 2017. La rândul ei, presa transmițând aceste informații cetățenilor urbei, dialogul a fost mai mult decât binevenit.

După finalizarea în 2014 a două mari investiții în învățământ, la Colegiul „Andrei Mureșanu” și Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” , la care se adaugă Sala de sport de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, anul în curs are ca prioritate Liceul Tehnologic „Someș” și Grădinița „Arlechino”.
Pentru ambele obiective au fost semnate contracte de finanțare cu Ministerul Dezvoltării care asigură pentru fiecare din aceste instituții 96% din fonduri, restul de 4% fiind suportat de la buget.
La Liceul Tehnologic „Someș” s-a preconizat în urmă cu 10 ani o investiție masivă pentru realizarea unui „campus școlar” și o sală de sport. Fondurile ar fi trebuit să fie asigurate de Ministerul Educației. Proiectul a murit în scurt timp după ce a demarat, iar clădirea decopertată, curtea, anexele și restul au ajuns într-o stare deplorabilă. Noul proiect, în valoare de 7,8 milioane lei, prevede reluarea lucrărilor abandonate și constă în extinderea corpului A clădire, mansardare, reabilitarea clădirii vechi, modernizarea și dotarea sălilor de clasă, amenajarea curții interioare etc.Durata de implementare a proiectului, care va intra în lucru în luna mai, este de 24 de luni.
În ce privește Grădinița „Arlechino”, fiind singura grădiniță din cartierul 1 Mai (după demolarea celei de pe strada Kogălniceanu), a devenit neîncăpătoare și prin urmare necesită de ani de zile lucrări de extindere și îmbunătățire a spațiului destinat educației celor mici. Și aici se prevăd lucrări de extindere, masardare, scări exterioare, spații de joacă moderne etc. în valoare de 9 milioane lei.
Tot pe linie de învățământ este prevăzută și reabilitarea termică la mai multe unități școlare și grădinițe, între care: Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Școala „Mihai Eminescu” (corp clădire din strada Regina Maria), Școala „Avram Iancu” (corp clădire strada Aurora) și grădinițele de pe strada Înfrățirii și I.L. Caragiale. Nu în ultimul rând, în această primăvară vor începe lucrările și la sala de sport a Liceului „C. Brâncuși”, în valoare de 1,7 milioane lei și o durată de execuție de 10 luni.
La capitolul neîmpliniri, primarul Dejului a contabilizat proiectele începute în ultimii doi ani și nefinalizate încă, respectiv, amenajarea Centrului Cultural „Arta” și Muzeului Municipal (cu o librărie și un cinema 3D), aflate în stand by din lipsă de bani, dar și datorită înăspririi condițiilor de eliberare a avizelor ISU după tragedia de la Colectiv. Tot în așteptare, datorită litigiului existent cu Biserica Reformată, se află și Galeria de Artă, unde de asemenea trebuie efectuate lucrări de reabilitare termică.
Și ar mai rămâne Parcul Balnear Toroc (lucrări începute și neterminate), precum și soluționarea situației blocului V 03, terenul odată degajat fiind foarte insistent solicitat de Penny Market, ca investitor.
În rest, discuțiile au vizat câteva aspecte legate de oraș, jurnaliștii punctând unele disfuncționalități care le-au fost semnalate de cititori, privind fie aspectul urbei, fie modul în care își fac treaba unele instituții dejene.

M.V.

Foto: Oprișan Zoltan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*