Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism. Apel pentru nominalizări

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism. Apel pentru nominalizări

Centrul Rațiu pentru Democrație anunță deschiderea nominalizărilor pentru Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism. Lansat în 2015, Premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism promovează şi încurajează jurnalismul de investigație.

Prin acordarea acestui premiu, Centrul Raţiu pentru Democraţie îşi propune să ducă mai departe şi să întărească valorile democratice promovate de Ion Raţiu (1917-2000), „cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut niciodată”.

Nominalizările sunt făcute de Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, laureații anteriori (Cătălin Tolontan, Emilia Șercan) și reprezentanți ai Departamentelor/Facultăților de Jurnalism. Juriul este format din membrii Consiliului Director al CRD care aleg un singur nume din lista propusă.

Premiul se acordă anual în cadrul Rațiu Friends & Family Weekend, eveniment ce marchează ziua de naștere a lui Ion Rațiu – dedicat discuțiilor și viziunii comune asupra democrației- pentru acest motiv adunându-se la Turda, orașul natal al omului de stat, membri ai familiei și prieteni ai CRD.
Apelul la nominalizări deschide evenimentele dedicate centenarului nașterii lui Ion Rațiu (n.6 iunie 1917). CRD vă invită să aflați mai multe informații legate de acestea urmărind #ratiu100 pe rețelele de socializare.

Data de 17 ianuarie 2017 marchează, de asemenea, 17 ani de la trecerea în neființă a lui Ion Rațiu. Conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost adus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal. Fiul său Nicolae Rațiu a scris un emoționant elogiu pentru înmormântare, din care cităm un fragment:

“Până în ultimul moment, viața a fost pentru el o extraordinară și incredibilă aventură. A trăit bine și a fost conștient de asta. A avut o viață care pe mine, ca fiu al lui, m-a făcut mândru și cred că și pe el l-a făcut să se simtă la fel. Amintirea lui se va estompa, dar nu va dispărea niciodată. A crezut în ceva foarte special din inimile oamenilor. Era uşor să îl iubeşti. A fost un om tolerant… un om care a atins sufletele românilor pentru totdeauna… a fost un bun român.”

Comunicat Centrul Rațiu pentru Democrație

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*