Dejul, pe primele trei locuri la absorbția de fonduri europene REGIO

Dejul, pe primele trei locuri la absorbția de fonduri europene REGIO

În conformitate cu datele finale privind implementarea programelor europene, Regiunea Nord-Vest conduce în clasamentul regiunilor de dezvoltare din Romania cu un nivel de absorbţie de 90% din fondurile alocate de Comisia Europeană prin REGIO – Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Astfel, suma totală alocată regiunii NV. prin Fondul European de Dezvoltare Regională a fost de 451,80 milioane Euro, din care fondurile plătite către beneficiari (prefinanţări şi rambursări) a fost de 406,75 milioane Euro, reprezentând 90,03%.

Pe REGIO 2007-2013, au fost depuse 1495 proiecte, din care 653 au fost contractate, NV ocupând locul 1 dintre regiuni la gradul de contractare, cu 123, 81 %. 608 proiecte au fost finalizate, iar 406,75 milioane de euro au fost platite către beneficiari.
Proiectele de dezvoltare urbană s-au ridicat la 214,45 milioane de euro contractate, iar în cele 9 centre urbane importante, au ajuns la 1.051.076,00 beneficiari direcţi.

Au fost reabilitaţi 365,47 km de drumuri judeţene şi străzi urbane, două spitale judeţene, iar 12 ambulatorii de specialitate au fost modernizate şi dotate.

În domeniul social, 30 centre sociale au fost modernizate şi dotate, cu 3593 beneficiari, dar şi 417 echipamente mobile de intervenţie în situaţii de urgenţă. Totodată, peste 32 de mii de elevi învaţă în cele 70 de şcoli şi campusul preuniversitar reabilitate si dotate, iar 3 campusuri universitare au fost reabilitate şi dotate pentru cazarea a 3098 studenţi.

În ce priveşte afacerile, au fost dezvoltate 11 structuri de afaceri , în care s-au creat 2992 noi locuri de muncă şi au fost finanţate 364 microîntreprinderi, care au creat alte 1585 locuri de muncă.

Şi nu în ultimul rând, ca şi infrastructură de turism, proiectele au vizat 28 biserici restaurate şi reintroduse în circuitul turistic, 3 cetăţi istorice, 1 muzeu, 1 centru istoric, 2 castre romane, precum şi 1 parc şi 7 structuri de primire turistică si agrement reabilitate sau construite.

În acest context, cu „Proiectul de modernizare a 23 de străzi din municipiu”, Dejul se află pe primele trei locuri, în clasamentul proiectelor pe fonduri europene realizate în Regiunea de Nord- Vest, prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013, conform analizei realizate la finalul anului 2016, de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Proiectul a presupus modernizarea a 23 de străzi, pe o lungime de 26 de km, fiind unul dintre cele mai mari proiecte de modernizare străzi pe zona urbană, din Transilvania, cu o valoare de 75 milioane lei, aproximativ 17 milioane euro, cota de contribuție din bugetul local fiind de numai 2%, respectiv 340 de mii de euro( 1,5 milioane de lei).

Investiția a demarat în toamna anului 2014 şi a constat în modernizarea străzilor: Nicolae Titulescu, Șomcutului, Înfrățirii, Varga Katalina, Valea Codorului, Valea Jichişului, Simion Bărnuţiu, B. P. Haşdeu, Teilor, Ciceului, Solidarității, Veseliei, Petru Maior, Iosef Attila, Liviu Rebreanu, N. Stănescu, Traian, Gh.Bariţiu, Ion Creangă, Griviţei, I.L.Caragiale, Nicolae Iorga, Pinticului. Toate cele 23 de străzi au fost asfaltate, au fost amenajate trotuare şi accese la proprietăţi.

„Bucuria mea este completată de faptul că eforturile de a dezvolta comunitatea, sunt recunoscute şi la nivel central şi regional, fiind vorba de 60 milioane lei din fonduri europene absorbiţi de comunitatea noastră prin acest proiect, aspect care ne-ar clasa pe locul II pe regiunea N-V, la categoria fonduri europene absorbite sau asistenţă financiară nerambursabilă.
Poziţia în clasamentul proiectelor realizate pe fonduri europene, implementarea fără penalizări, atât a acestui proiect cât şi a proiectelor pe linie de învăţământ, sănătate, agrement, dar şi rezultatele pozitive obţinute la toate verificările, ne oferă credibilitate şi creşte evident şansele de a accesa noi proiecte pe fonduri nerambursabile pentru municipiul Dej” – a declarat primarul Costan Morar, în urma aflării rezultatelor acestui clasament.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*