Prima Mașină: Programul continuă în 2017, cu un buget redus la jumătate.

Prima Mașină: Programul continuă în 2017, cu un buget redus la jumătate.

Plafonul de garanții acordat pentru programul guvernamental Prima Mașină a scăzut la jumătate în acest an față de 2016, de la 100 la 50 milioane lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, după ce anul trecut doar 75 de mașini au fost achiziționate prin intermediul acestui program, informează News.ro.

Programul, introdus de Executivul condus de Victor Ponta în aprilie 2015, la propunerea fostului ministru Constantin Niță, în scopul stimulării cumpărării de autoturisme noi, a rămas neatractiv și în al doilea an de la lansare.

În 2016, valoarea garanțiilor emise a fost de 1,4 milioane lei, doar 1,41% din plafonul de 100 milioane lei alocat, potrivit Ministerului Finanțelor.

Plafonul de garanții din acest an reprezintă, de altfel, o parte din garanțiile nefolosite în 2016.

„Pentru anul 2017, plafonul garanțiilor (…) este de 50 milioane lei, din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2016”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Prin programul Prima Mașină, persoanele fizice pot achiziționa, prin credit garantat de stat în proporție de 50%, o mașină al cărei preț de achiziție nu depășește 50.000 de lei, la care se adaugă TVA.

Cumpărătorul este obligat să asigure mașina printr-o poliță full Casco fără franciză, care va acoperi cel puțin riscurile totale și parțiale de furt și daună.

Pentru finanțare este necesar un avans de cel puțin 5% din prețul de achiziție, iar creditul este acordat pe maximum cinci ani.

sursa: news.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*