Acțiune a Clubului Rotary Dej pentru depistarea și diagnosticarea cifoscoliozei la copii

Acțiune a Clubului Rotary Dej pentru depistarea și diagnosticarea cifoscoliozei la copii

În zilele de sâmbătă 4, 11 și 18 februarie, Rotary Club Dej, în colaborare cu Bowen Center Florești, organizează o campanie de depistare precoce și diagnosticare gratuită a cifoscoliozei, la copiii de vârstă şcolară (maxim 10 ani) din Dej și din zona municipiului.

Acțiunea, inițiată și sponsorizată de Rotary Club Dej, se va desfășura la Cabinetul dr. Ioana Ritea, strada Ioan Cloșca nr. 2, pe baza unor programări care se fac până în data de 2 februarie, la telefon: 0729 0016 96 (persoană de contact: Dan Ritea).

Depistarea și diagnosticarea deviațiilor de coloană este realizată de un terapeut, cu Spinal Mouse, un dispozitiv produs în Elveţia, care evaluează forma şi mobilitatea coloanei vertebrale fără utilizarea radiațiilor nocive, neinvazivă și fără durere. Dispozitivul este ghidat manual, pe piele, de-a lungul coloanei vertebrale. Evaluarea constă în două seturi a câte trei măsurători, un set în plan sagital (profil) şi un set în plan frontal. Un program software folosind un algoritm sofisticat utilizează această informație pentru a calcula parametri clinici. Măsurătorile oferă informaţii despre geometria exactă a coloanei vertebrale, postura și mobilitatea acesteia, precum și despre funcțiile și performanțele coloanei vertebrale.

După cum se știe, coloana vertebrală este elementul esențial de menținere verticală a corpului omenesc. Ea dispune de un grad mare de mobilitate ce interesează articulațiile intervertebrale, având amplitudine variabilă de la regiune la regiune. Curburile coloanei vertebrale apar ca o adaptare la ortostatism, iar atitudinea corectă a corpului este un semn al echilibrului fizic și psihic, consecință a dezvoltării normale și armonioase a corpului. Motiv pentru care, depistarea și prevenirea unor anomalii ale coloanei, la o vârstă cât mai fragedă constituie o acțiune cât se poate de binevenită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*