Iarna vrajbei noastre!

Iarna vrajbei noastre!

Trei sute de mii de persoane au protestat în mai multe oraşe din ţară şi în capitală. Sibiu, Ploieşti, Oradea, Timişoara, Arad, Dej, Deva, Alexandria, Galați, Târgu Mureș, Bacău, Constanţa, Baia Mare, Bistrița, Gherla, Brașov, Zalău, Alba Iulia, Sighet – sunt doar câteva dintre oraşele care şi-au arătat nemulţumirea faţă de ordonanţa de urgenţă a Guvernului, adoptată hoțește, „la ceas de taină”, luni noaptea.

La Cluj, 10 mii de oameni au mărşăluit pe străzi până la ora 3 dimineața. Oamenii au pornit din Piaţa Unirii, din centrul oraşului, şi au ajuns în cartierul Mănăştur.

La Bucureşti, peste 30 de mii de persoane s-au strâns în faţa Guvernului şi au cerut demisia Executivului, în pofida celor angajați să arunce demonstrația în derizoriu.

Reamintim că, Guvernul a modificat Codul Penal printr-o ordonanţã de urgenţă care a fost publicată imediat în Monitorul Oficial.

Cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

Prevederea privind termenul de 6 luni până la care pot fi fãcute denunţuri privind săvârșirea unor infracţiuni intră în vigoare de la momentul publicãrii ordonanţei în Monitor.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat marți seară, 31 ianuarie, după şedința cabinetului, că se menţine pragul de 200 de mii de lei sub care abuzul în serviciu nu va mai fi sancţionat penal.

Guvernul Grindeanu nu a renunţat nici la graţiere, care va face obiectul unui proiect de lege ce va fi trimis în procedurã de urgenţã la Parlament, potrivit ministrului Justiţiei.

Cele douã documente nu figurau pe agenda şedinței de guvern de marți, 31 ianuarie.

Ministrul justiţiei Florin Iordache a spus că astfel, legislaţia în vigoare se armonizează cu deciziile Curţii Constituţionale. Florin Iordache a precizat că abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu mai este considerat penal:

Ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal – asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum. Ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanţa putea să considere 400.000, putea să considere 1 milion. Dacă vă uitaţi în Codul Penal, putea să considere 2 milioane de euro şi atunci, în aceste condiţii, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu, nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii. (Florin Iordache, ministrul Justiției)

Florin Iordache a mai spus că ordonanţa de urgenţă prevede și că favorizarea infractorului se dezincriminează dacă fapta este săvârşită de un membru al familiei sau de un afin până la gradul II. Guvernul a mai aprobat marți, 31 ianuarie, şi un proiect de lege privind graţierea unor pedepse.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*