Angajatorii ai căror salariați sunt expuși riscului de cancer, vizați de controalele inspectorilor de muncă

Angajatorii ai căror salariați sunt expuși riscului de cancer, vizați de controalele inspectorilor de muncă

Inspecția Muncii a anunțat joi că se alătură demersurilor la nivel european pentru combaterea cancerului profesional. Astfel, instituția a precizat într-un comunicat de presă că vor fi verificați angajatorii la care sunt folosite substanțe cancerigene sau amestecuri chimice care provoacă boala. Este vorba, în pricipal, despre azbest, benzen, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produsele rezultate din prelucrarea țițeiului și a cărbunelui și fibra de sticlă.

Totodată, reprezentanții IM au indicat și domeniile de activitate în care salariații sunt expuși riscului de cancer profesional, acestea fiind:

agricultura;
industria extractivă;
industria petrolieră;
industria petrochimică;
industria ceramică;
industria textilă;
industria lemnului;
industria de parfumuri;
industria sticlei;
industria cauciucului;
laboratoarele de cercetare;
construcțiile;
domeniul gazelor;
șantierele navale;
tratamentul metalelor;
transporturile aeriene și feroviare;
imprimeriile;
domeniul sanitar;
domeniul coaforilor.

Concret, în cadrul controalelor, inspectorii de muncă vor acorda o atenție deosebită:

activităților și motivelor pentru care angajatorii folosesc agenți cancerigeni;
cantităților din substanțele fabricate sau utilizate care conțin agenți cancerigeni;
numărului lucrătorilor expuși;
măsurilor de prevenire luate;
tipului echipamentului de protecție folosit;
naturii și gradului expunerii;
cazurilor de înlocuire a agenților cancerigeni;
listei nominale actualizate a lucrătorilor implicați în activitățile pentru care rezultatele evaluării de risc arată un risc de sănătate sau securitate.

„Riscurile pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor trebuie eliminate sau reduse la minimum. Angajatorii trebuie să identifice și să evalueze riscurile pentru lucrători asociate cu expunerea la agenți cancerigeni și trebuie să prevină expunerea lor atunci când riscurile apar. Dacă este posibil, substanța cancerigenă trebuie înlocuită cu o alternativă mai puțin periculoasă. În caz contrar, agenții cancerigeni, în măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, trebuie să fie fabricați și utilizați într-un sistem închis pentru a preveni expunerea lucrătorilor”, este explicat în comunicatul de presă.

Dacă expunerea nu poate fi prevenită, atunci aceasta trebuie să fie cât mai redusă. De exemplu, se pot lua măsuri precum limitarea cantităților de agenți cancerigeni manipulate la muncă, limitarea numărului de lucrători expuși, folosirea ventilației pentru eliminarea agenților cancerigeni sau delimitarea și semnalizarea zonelor de risc.

„Angajatorul este obligat ca, pentru orice activitate în care există risc de contaminare cu agenți cancerigeni, să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că lucrătorii nu mănâncă, nu consumă alimente și nu fumează în zonele de lucru în care există riscul contaminării cu substanțe cancerigene și să le pună la dispoziție grupuri sanitare și dușuri suficiente”, scrie în anunțul IM, fiind subliniată importanța pregătirii adecvate a salariaților și a acordării echipamentelor individuale de protecție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*