Someșul, blocat de sloiuri la Mica

Someșul, blocat de sloiuri la Mica

Sloiuri uriașe de gheață s-au adunat astăzi dimineața în amonte de Barajul de la Mica, urmare a detonărilor controlate efectuate de angajații ISU Bistrița-Năsăud, pe mai mulți afluenți ai Someșului (Zagra, Maieru, Ilva Mică, Sângeorz Băi). Astfel, vineri de la ora 16.00 și până la lăsarea întunericului, pirotehniștii bistrițeni au acționat în cinci rânduri, cu material exploziv, pentru detonări controlate. Împreună cu CLSU Rebra, care a intervenit cu utilaje grele din dotare, s-a acționat pentru crearea unor canale de scurgere a apei blocate de zăporul de gheață.

În prima parte a zilei de azi, două distrugeri controlate au fost executate și în localitatea Coșbuc, pe râul Sălăuța, unde s-a format un pod de gheață de aproximativ patru km. Gheața a fost dislocată după intervenția pirotehniștilor și a format, ulterior, un blocaj în zona localității Salva. De aici, formațiuni masive de gheață au ajuns în Someșul Mare și, coborând spre zona Dej s-au acumulat la Baraj.

La Baraj, situația este permanent monitorizată de autorități, prezent fiind și prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan și vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Mînzat. La ora când publicăm materialul, sunt așteptați pirotehniștii pentru a acționa în direcția creării unei breșe care să permită trecerea sloiurilor și a apei.

Reamintim că, hidrologii au emis cod portocaliu de inundații pentru sâmbătă 4 februarie, în intervalul 11.00 – 23.00: ”Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, aglomerări de gheţuri) şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe unele râuri din bazinul hidrografic Someşul Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinul mijlociu al râului Someşul Mare, în intervalul 04.02.2017 ora 14.00 – 04.02.2017 ora 18.00”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*