Alertă pe Someș. Cod Portocaliu de inundaţii  în Transilvania

Alertă pe Someș. Cod Portocaliu de inundaţii în Transilvania

Pompierii sălăjeni sunt în alertă din cauza creşterii nivelului apei pe râul Someş. Potrivit lucrătorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum Sălaj, nivelul apei a crescut brusc pe fondul spargerii podului de gheaţă în mai multe zone din judeţ și din județele Cluj și Bistrița Năsăud. Zeci de pompieri sunt pregătiţi s intervină în cazul producerii unor eventuale inundaţii, a anunţat conducerea ISU Porolissum Sălaj, fiind activate grupele operative de pompieri din Zalău, Jibou şi Ileanda. Două persoane au fost evacuate din calea apei, pentru prevenirea unor eventuale accidente cu urmări deosebit de grave.

De altfel, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis astăzi 5 februarie o avertizare Cod portocaliu de inundații pentru râuri din județele Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, valabilă până luni,6 februarie, la ora 12:00.

Potrivit hidrologilor, avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur și Lăpuș din județele Maramureș și Satu Mare, Someșul Mare din județul Bistrița-Năsăud și Someșul din județele Cluj și Sălaj, unde se vor înregistra creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție și ale Cotelor de inundație și creșteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râu, din cauza influenței evoluției formațiunilor de gheată.

De asemenea, INHGA a emis și o avertizare Cod galben de inundații, valabilă până marți, la ora 16:00, pentru râuri din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), Someș — aval confluența Someșul Mare, afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval Dej (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Someșul Mic — bazin superior și afluenți (județul Cluj), Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Barcău — bazin superior și mijlociu (județele Sălaj si Bihor), Crișul Repede — bazin superior și afluenții din bazinul mijlociu (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județul Bihor), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Arieș superior și afluenți (județele Cluj, Alba).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*