Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în anul 1992, fiind celebrată pentru întâia oară la 11 februarie 1993, la Lourdes, în Franţa – unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj catolic din lume. După apariţiile Preasfintei Fecioare Maria în faţa unei fetiţe de 14 ani, Bernadeta Soubirous – acum Sfânta Bernadeta (începând din 11 februarie 1858), merg la Lourdes creştini din întreaga lume, numărul lor depăşind, anual, 6 milioane, după ultimele statistici.
Principala intenţie şi rugăciune a pelerinilor la Sanctuarul marian de la Lourdes este de a obţine vindecarea pentru ei, sau pentru cei dragi ai lor. Nenumărate vindecări miraculoase, multe dintre ele atestate medical, au venit de la „Doamna îmbrăcată în alb” care s-a prezentat tinerei Bernadeta prin cuvintele „Eu sunt Neprihănita Zămislire”. Deşi copila nu a înţeles sensul acestor cuvinte, ele veneau să confirme dogma Zămislirii fără de păcatul strămoşesc a Preacuratei Fecioare Maria, proclamată de Papa Pius al IX-lea cu doar patru ani mai înainte. De atunci, rugăciunea Sfântului Rozariu şi Pocăinţa, Mărturisirea – curăţarea, spălarea păcatelor -, cerute de Preasfânta Fecioară la Lourdes, sunt principalele „doctorii” cu care creştinii catolici, şi nu numai, răspund suferinţei. Alături de acestea, desigur, se află dăruirea şi priceperea medicilor şi a operatorilor sanitari.
Cu privirea plină de compasiune îndreptată spre cei în suferinţă şi spre cei care-i înconjoară cu grija, caritatea şi dăruirea lor, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a instituit Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului Sanitar, pentru a arăta lumii sensul şi valoarea mântuitoare pe care o pot dobândi durerea şi suferinţa „când sunt trăite în comuniune cu Hristos, în strânsă legătură cu iubirea primită şi dăruită”. De altfel – a adăugat Pontiful Ioan Paul II –, „chiar şi moartea este poarta existenţei care se deschide spre veşnicie, şi, pentru cei care o trăiesc în Hristos, este experienţă de participare la misterul Său de moarte şi Înviere”.
Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla celebrează anual Ziua Mondială a Bolnavului împreună cu Sfântul Părinte şi cu întreaga Biserică Catolică, înconjurând bolnavii cu rugăciune şi compasiune.
La îndemnul episcopului eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, preoţii vizitează bolnavii în spitale sau la domicilii, celebrările liturgice şi intenţiile de rugăciune sunt dedicate acestui eveniment. Tot cu acest prilej, mesajul Suveranului Pontif, Papa Francisc, adresat persoanelor suferinde şi personalului sanitar, este citit şi meditat de către episcopi şi preoţi, în toate bisericile catolice, de rit latin şi bizantin, din întreaga lume.
În acest an, PS Florentin va vizita sâmbătă, 11 februarie, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, urmând ca duminică, 12 februarie, Sfânta Liturghie Arhierească din Catedrala „Schimbarea la Faţă” să fie celebrată în prezenţa unor distinşi profesori universitari, medici, cadre medicale, asistenţi sociali şi cu participarea mai multor purtători de suferinţă.
Foto: Vasile Blăjan