Ziua Brâncuşi, sărbătorită la Dej

Ziua Brâncuşi, sărbătorită la Dej

Duminică, 19 februarie, se împlinesc 141 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, artistul român care a avut o contribuţie esenţială la înnoirea viziunii plastice în sculptura contemporană. Considerat „un monument al conştiinţei artei moderne”, Brâncuşi a oglindit, pornind de la obârşia sa ţărănească, tradiţiile, miturile şi magia artei populare româneşti, împletite cu viziunea sa asupra vieţii, influenţată atât de Platon cât şi de filosofia orientală. Eliberând sculptura de imitaţia mecanică a naturii, Brâncuși a sintetizat în arta sa spiritul şi sensibilitatea, exprimând însăşi esenţa lucrurilor. Dinamismul formelor create de sculptor, combină simplitatea arhaică a materiei, cu rafinamentul avangardei pariziene de la începutul secolului XX, lucrările sale fiind unele dintre cele mai apreciate şi valorizate opere de artă din întreaga lume, alături de cele aparținând lui Giacometti, Modigliani şi Matisse. Ziua naşterii sale a fost sărbătorită ca Zi Națională pentru prima dată în anul 2016. Ziua Brâncuși este celebrată în toată lumea şi este înscrisă în calendarul cultural universal.

Cu prilejul Zilei Brâncuși, Primăria şi Muzeul Municipal Dej au organizat la Galeria de Artă, vineri, 17 februarie, o expoziţie realizată de elevii instituțiilor școlare dejene și inspirată de lucrările sculptorului de la Hobița. În prezența primarului Costan Morar și a unui public numeros, expoziția a fost vernisată la Galeria de Artă, de prof. Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal, prof. Ion Mureșan, colecționar și critic de artă și prof. Teodor Ilieș, directorul Liceului Tehnic „Constantin Brâncuși”.

Cele peste o sută de lucrări (desene, grafică, pictură, colaj) realizate de elevii școlilor dejene au fost jurizate de prof. Constantin Albinetz, prof. Ion Mureșan și Magdalena Vaida, criteriile de selecție fiind: creativitatea, originalitatea, tehnica abordată și acuratețea desenului după model.

În urma acestei selecții, la secțiunea liceu s-a acordat: Premiul I – Andrei Haranguș (LAPI Dej), Premiul II – Emma Szacacs (LAPI Dej) și Premiul III – Maria Belu (CNAM Dej).Prezenți în expoziție cu un număr mare de lucrări, elevii de gimnaziu au fost răsplătiți cu: Premiul I – Iulia Turdean (VI B, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”), Premiul II – Miruna Păltinean (VII B, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”) și Premiul III – pentru creația colectivă realizată de Ionuț Pop, Covaci Suraj și Ioana Rusu, îndrumați de prof. Gabriela Marcu (VIII B, Școala Gimnazială Specială/Clubul Copiilor). S-au acordat de asemenea numeroase mențiuni, dar și diplome, profesorilor coordonatori: Silvia Pop, Eleonora Bodea, Loredana Tomșa și Anca Bogdan.

În cadrul manifestării dedicate Zilei Brâncuși, Biblioteca Municipală Dej a fost prezentă în galerie cu Expoziţia de carte: „Brâncuși, sculptor universal”.

Expoziția elevilor dejeni va rămâne deschisă pentru public până în 2 martie 2017.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*