Bugetarii, mai „bugetați” ca alții

Bugetarii, mai „bugetați” ca alții

Din ianuarie 2018, cel mai mic salariu brut din sectorul public ar urma să fie 1.750 lei, iar bugetarii să beneficieze ulterior, până în 2020 inclusiv, de o creștere medie salarială de circa 56%, incluzând creșterile deja promise în sectorul preuniversitar, sănătate și cultură, conform unui draft al proiectului legii salarizării bugetarilor.

Profit.ro a intrat în posesia documentului care arată că Guvernul vrea ca salariul minim din sectorul public să fie peste salariul minim pe economie aplicat și în sectorul privat.

Conform jurnaliștilor de la Profit.ro, datele draftului Legii salarizării unitare în sistemul bugetar prevede ca între 1.750 de lei și 4.000 de lei vor fi creșteri substanțiale, între 4.000 de lei și 7.000 lei vor fi acordate creșteri doar pentru a putea menține încadrarea în ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi creșteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc.

Problema principală o reprezintă salariul minim, pe care Guvernul vrea să îl fixeze la 1.750 de lei pentru sectorul public de anul viitor. La acest moment, salariul minim pe economie – aplicat atât în sectorul public, cât și în cel privat – este de 1.450 de lei, din 1 februarie.

Prin ridicarea salariului minim la 1.450 de lei, costul total al angajatorului – salariul complet care include contribuțiile achitate de acesta pentru angajat – a crescut în acest an la 1.783 lei, de la 1.538 lei.

În programul de guvernare al PSD este indicat că salariul minim brut pe economie va crește la cel puțin 1.750 de lei, dar în 2020. Pentru 2018, creșterea salariului minim brut pe economie este anunțată doar până la 1.550 de lei.

Începând cu 2018, ca urmare a modificării bazei de calcul a salariului brut, 1.550 va fi echivalent cu 1.900 de lei, 1.650 va fi echivalent cu 2.025 de lei, iar 1.750 cu 2.150 de lei, mai este însă indicat în programul Guvernului PSD.

Confederațiile sindicale au atras atenția ministerului că o astfel de măsură va fi discriminatorie, deoarece s-ar lucra „cu dublu standard”, în condițiile în care în sectorul privat sunt încadrați cu salariul minim și salariați cu studii superioare.

Cum mai vede Guvernul Grindeanu salarizarea bugetarilor

În varianta Guvernului Grindeanu, pentru funcțiile alese, noțiunea de salariu de bază va fi înlocuită cu cea de îndemnizație, iar nivelul acestei indemnizații va fi legat de evoluția salariului mediu.

Sporurile sunt prevazute să nu depășească 30% din fondul de salarii al fiecărui ordonator. Fiecare ordonator va decide cum sunt acordate sporurile, pe categorii de salariați și pe nivel, astfel încât să nu depășească pragul de 30%. Această limită va fi stabilită la fiecare ordonator în parte, indiferent de tip.

Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii și va fi la dispoziția ordonatorului principal, pentru toți ordonatorii din subordine. Acesta va decide cum va fi distribuit acest fond între ordonatorii secundari și terțiari. Pentru fiecare an vor fi stabilite de la început care sunt salariile aplicabile pentru fiecare funcție în parte.

profit.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*