Cercetașii dejeni au sărbătorit Ziua Mondială a Cercetășiei

Cercetașii dejeni au sărbătorit Ziua Mondială a Cercetășiei

Cea mai veche organizație a copiilor și tinerilor din toată lumea, Organizația Mondială a Mișcării Cercetășești (World Organization of the Scout Movement), celebrează pe 22 februarie Ziua Mondială a Cercetășiei și totodată îl aniversează pe lordul englez Robert Baden Powell, fondatorul mișcării.

Ceercetașii dejeni s-au gândit anul acesta să marcheze evenimentul arătându-le părinților lor aprecierea pe care le-o poartă. Astfel, „părinții de cercetași” au fost provocați să se fotografieze cu fiul sau fiica lor și să posteze fotografia în mediul online cu referința #SuntParinteDeCercetas.

Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la nașterea fondatorului cercetășiei, Lordul Baden Powell. Cercetașii din întreaga lume sărbătoresc această zi prin promovarea activităților lor, dar și prin realizarea unei fapte bune, exact așa cum îi încuraja mentorul lor în ultima scrisoare, la finalul vieții.

Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost distins, la Londra, de către Regina Victoria, cu Ordinul Bath și avansat la gradul de general-maior, această avansare marcând finalul carierei sale militare. Ulterior, și-a dedicat viața promovării păcii și toleranței, potrivit scout.ro. În vara anului 1907, a organizat pe coasta de sud a Angliei (insula Brownsea) o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educație non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă și progresul personal, prin forțele proprii, acesta reprezentând momentul când a luat naștere Cercetășia, o mișcare care, în scurt timp, a luat o amploare deosebită în toate regiunile lumii.

La 29 iulie 1907, a fost înființată mișcarea „Scout”, care este o mișcare educativă a copiilor și tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de naționalitate, rasă, sex, credință sau condiție socială, în concordanță cu principiile și metoda Scout. Scopul mișcării este de a contribui la dezvoltarea tinerilor în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale și spirituale, pentru a deveni cetățeni responsabili ai comunităților locale, naționale și internaționale.

Cercetășia a fost fondată de către tinerii care au răspuns ideilor și idealurilor formulate în lucrarea „Scouting for Boys”, scrisă de Baden Powell în 1908. Ideea inițială nu a fost aceea de a crea o organizație pentru tineret, ci de a promova niște idei pentru educarea caracterului așa-zis „de cercetaș” pe care, apoi, organizații deja existente (Boys Brigade) să le preia și să le adapteze programului propriu. Mișcarea folosește metoda Scout, un program de educație informală, care pune accentul pe activitățile în aer liber. O altă caracteristică a mișcării Scout este uniforma, folosită pentru a ascunde eventualele diferențe sociale dintre membri.

40 de milioane de copii și tineri de pe glob, îndrumați de voluntari adulți, sunt formați printr-una dintre cele mai răspândite metode educaționale non-formale, metodă care oferă o dezvoltare echilibrată, cu conștiință față de valori personale și cu asumare de responsabilitate față de comunitate. Uitându-ne în urmă, printre foști cercetași întâlnim regi, președinți, premieri, campioni în sport, astronauți, muzicieni, cercetători și artiști. A patra cea mai vândută carte din lume, „Manualul cercetașului”, publicată de Robert Baden Powell oferă ghidajul pedagogic pentru cercetășia practicată la ora actuală în peste 200 de țări și teritorii.

Organizația Națională “Cercetașii României”, membru fondator al Mișcării Mondiale Cercetășești, are credința că numai investind cu responsabilitate în educația copiilor și tinerilor se poate produce schimbarea pe care o așteptăm cu toții. În România sunt peste 3.500 de cercetași, organizați în 79 de filiale aflate în 31 de județe, ce derulează săptămânal activități în comunitate, sub îndrumarea atentă a 800 de voluntari adulți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*