Puțină lume le mai face și prin Maramureș. Dar și când se fac, e plină casa de arome și de bucurie…
Rețeta tradițională care urmează a fost preparată și oferită de bucătarii Complexului Lostrița, din Blidari, Maramureș, în cadrul Caravanei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.
Ingrediente:
500 g făină albă
1 linguriță de sare
½ cana de apa
200 g brânză de burduf
Pentru servire :
1 ceapă
100 g slănină
Mod de preparare:
Într-un bol se toarnă făina, se adaugă apă și sare, după care se amestecă și se frământă compoziția până se obține o cocă groasă. Aluatul obținut se împarte în 4 bucăți egale, iar fiecare bucată se întinde până se obține o foaie subțire.
Foaia astfel obținută se împarte în 4 bucăți și pe fiecare bucată de aluat se adaugă câte o linguriță de brânză; apoi se împăturesc bucățile de aluat, iar marginile se incrustează. Se pun la fiert în apa cu sare.
Mod de servire
Separat se pune slănina la călit într-o tigaie cu ulei, după care se adaugă ceapa tăiată mărunt și se lasă pe foc până devine aurie. După ce s-au fiert piroștele, se adaugă peste acestea slănina călită și ceapa, iar la sfârșit se răzuiește cașcaval deasupra.