De văzut: Mogoșa și Baia Sprie

De văzut: Mogoșa și Baia Sprie

Lacul Bodi, cunoscut și ca Lacul Mogoșa sau Lacul Zânelor, din stațiunea Mogoșa și din apropierea Stațiunii Turistice Șuior, se află în Maramureș, la 17 km de municipiul Baia Mare.

Situat la altitudinea de 731m, grație peisajului în care se întrepătrund plaiuri înverzite și înflorite vara, şi păduri care îmbracă o mantie albă, iarna, locul oferă posibilităţi de agrement pentru orice anotimp. Și chiar merită…

Stațiunea dispune de o bază de agrement-sport, cu terenuri de tenis, handbal şi baschet şi pune la dispoziţia turiştilor trasee de mountain bike. În plus, poate fi locul de unde să porniți în drumeție spre vârful Mogoșa (1246 m altitudine) – Poiana Arșița – orașul Cavnic sau spre Piatra Bulzului, respectiv spre Creasta Cocoșului, vârful Secătura, Gutâiul Doamnei și vârful Gutin, pe Drumul Măriuții.

Cât privește iarna, pasionații de sporturi de iarnă se pot bucura la Mogoşa de toate “deliciile” pe care le oferă sezonul rece: pârtii de schi, snowboard și săniuță. Mai ales că, pârtiile Mogoșa și Moski, ambele cu grad destul de mare de dificultate sunt dotate cu telescaun și teleschi, fiind foarte apreciate de turişti. Expunerea nordică a acestora ca și cantitățile importante de precipitații sub formă de zăpadă asigură un sezon de schi prelungit. Așa se face că, de multe ori, de 1 Mai pe aici încă se schiază…

Și dacă tot sunteți în zonă, merită văzut și orașul minier Baia Sprie, așezat pe valea râului Săsar, la poalele Munților Gutâi, vestit în împrejurimi pentru arhitectura sa veche.

Baia Sprie a fost unul dintre centrele miniere importante din Maramureș, o activitate minieră în regiunea localității fiind semnalată deja în epoca bronzului. Exploatarea aurului și argintului este amitită prin anii 1141, la colonizarea sașilor, iar în anul 1329, orașul este atestat documentar printr-o diplomă emisă de regele Carol Robert). Oraș liber regesc, cunoscut sub numele latin de Mons Medius (Muntele Mijlociu), Baia Sprie apare mai târziu în documente cu numele de Civitas Medio Montis (1348), în 1360, ca Montana Nostra, iar în 1390 sub denumirea de Felsőbánya (Baia de Sus, numele vechi a localității). În 1406 orașul este din nou Civitas de Monte Medio (Mittelstadt, în germană), pentru ca în 1851 să se revină la numele de Felsőbánya.

Dacă Baia înseamnă mină, Sprie vine de la latinescul asper care înseamnă aspru. Cu alte cuvinte în Baia Sprie existau mine cu condiții aspre de exploatare. Pe de altă parte, legendele orașului spun că numele de Spria provine de la o zeiță care a purtat acest nume. O dovadă ar fi statuia acestei zeițe, amplasată în centrul vechi al orașului. Se mai spune că zeița poate fi încă văzută, uneori, pe luciul lacului Albastru seara înainte de apusul soarelui.

Centrul istoric al orașului cuprinde un complex arhitectural cu monumente istorice și edilitare, construite în secolele XVIII – XIX. Astfel, Primăria orașului Baia Sprie a fost construită în anul 1739, în stil baroc, pe ruinele vechii clădiri a primăriei, distrusă de tătari în 1539, ca Oficiul Minelor. Emblema minieră cu două ciocane încrucișate poate fi văzută pe bolta celor două intrări în subsolul clădirii, împreună cu înscrisul 1798.

Primăria Baia Sprie

Merită vizitată și Biserica romano-catolică Sfânta Maria, din Piața Libertății, ridicată între anii 1846-1858, o construcție în stil neoclasic, cu două turnuri înalte având cruci aurite, dar și Biserica reformată (1889-1890) și capela romano-catolică Calvaria – ridicată în secolul XVII, sub dealul Minei.Tot în centrul vechi se găsește și Casa Samuel Csaszi, o casă veche cu structura de lemn datând din anul 1754 și declarată monument istoric (actualmente casă de rugăciune baptistă).

Casa Samuel Csaszi

În Baia Sprie se află și astăzi casa în care a pictat între anii 1932 – 1960 unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai școlii băimărene de pictură, Aurel Popp. Prieten cu Ady Endre și Nicolae Tonitza, Aurel Popp a adus cu el în oraș de-a lungul timpului mulți prieteni pictori de seamă ai vremii. Aurel Popp a fost autorul unei arte profund realiste și umaniste, pictând aspecte din munca și viața grea a minerilor din Baia Sprie.

De asemenea, începând din 15 august 1997, orașul Baia Sprie are la granița dintre centrul vechi și centrul nou o statuie numită „Minerul” realizată de sculptorul Adi Joseph. Personaj pitoresc, aproape boem, Adi Joseph a creat o lume fascinantă din lemn, pe care a însuflețit-o cu harul și talentul său în peste 40 de altare în biserici și mănăstiri din România.

Foto: christianferoviarul.blogspot.ro și wikimedia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*