Spor de „risc şi solicitare neuropsihică”, de 50% din salariul de bază, pentru funcţionarii publici

Spor de „risc şi solicitare neuropsihică”, de 50% din salariul de bază, pentru funcţionarii publici

Acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază lunar pentru funcţionarii publici a fost adoptată luni de către Senat. Aceste prevedere legislativă a fost respinsă parţial de Curtea Constituţională.

Prevederea a fost inclusă în Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici.

„Pentru compensarea activităţii specifice, funcţionarii publici din cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar”, se arată în actul adoptat de Senat.

Textul iniţial al modificării Legii 188/1999 prevedea că „pentru compensarea activităţii specifice, personalul ANFP beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.

CCR a declarat, în noiembrie anul trecut, drept neconstituţională a doua parte a articolului, anume „care face parte din acesta și care constituie baza de calcul pentru sporuri și alte drepturi care se acorda în raport cu salariul de baza”. Explicația judecătorilor constituționali a fost că reglementarea respectivă ar fi introdus un privilegiu în privința modalității de determinare a salariului de baza, ajungându-se la situația în care alte sporuri ar putea să fie calculate având drept bază și sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică, ceea ce echivalează cu legiferarea unui spor la spor.

Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

sursa: news.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*