Zilele Babelor, tradiţii şi superstiţii de primăvară

Zilele Babelor, tradiţii şi superstiţii de primăvară

Potrivit tradiţiei, primele nouă zile ale lui martie sunt considerate „babe”, iar alegerea uneia dintre ele îţi poate oferi indicii preţioase ale viitorului care te aşteaptă în anul respectiv. Babele de martie sunt asociate în folclorul românesc cu legenda Babei Dochia.

Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu, Dragobete, care i-a dus acasă noră împotriva voinței ei. Pentru a-și necăji nora, într-o zi rece de iarnă, i-a dat acesteia un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să-l spele, spunându-i să nu se întoarcă până când lâna nu devine albă. Fata a încercat să spele lâna, dar chiar dacă degetele sale au început să sângereze, culoarea lânii rămânea tot neagră. De disperare, pentru că nu se putea întoarce acasă la soțul iubit, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Hristos i-a apărut în cale și i-a dat o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea. Mulțumindu-i, fata a pus floarea în apă, a spălat lâna și a constatat cu uimire că lâna s-a albit. Fericită că a reușit să ducă la bun sfârșit această sarcină grea fata s-a întors acasă. Auzind povestea fetei, Baba Dochia s-a înfuriat cumplit crezând că este primăvară, deoarece Mărțișor îi putuse oferi o floare fetei. Așa că, porni îmbrăcată în nouă cojoace (unele variante povestesc de 12) în căutarea primăverii. Pe parcursul călătoriei soarele puternic o face să își scoată rând pe rând, cele nouă cojoace, până când a rămas fără nici unul. Dar, vremea s-a schimbat brusc și Baba Dochia a înghețat.

Potrivit unui obicei popular, la începutul primăverii femeile trebuie să îşi aleagă o babă, adică o zi din perioada 1-9 martie. În funcţie de cum va fi vremea în ziua respectivă, aşa îi va merge şi ei tot anul.

Zilele senine şi călduroase reprezintă fericirea, norocul, belşugul şi împlinirile, iar cele mohorâte şi friguroase semnifică neîmplinirile, tristeţea, dezamăgirile şi sărăcia.

În funcţie de zona din care provin, unele femei îşi aleg ziua respectivă după placul lor, în timp ce altele o stabilesc în funcţie de dată în care s-au născut. Află, în continuare, cum se aleg babele după ziua naşterii!

Dacă ziua de naştere are o cifra mai mare decât 9, atunci trebuie să aduni cele două cifre. De exemplu, dacă eşti născută pe 23 a oricărei luni, baba ta va fi pe 5 martie. Iar dacă eşti născută pe 29, atunci vei calcula aşa: 9+2=11, apoi 1+1=2, adică baba ta este pe 2 martie.

Nu contează atât de mult cum se aleg babele, ci cum va fi vremea în ziua respectivă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*