Membrii Biroului Permanent Judeţean din PNL Cluj s-au reunit pentru a stabili calendarul alegerilor din filiale, precum şi conferinţa judeţeană a PNL Cluj.
Potrivit deciziilor luate, între 24 martie-13 aprilie ar urma să aibă loc alegeri la nivelul organizaţiilor comunale, urmând ca între 19-22 aprilie să fie alese structurile de conducere în filiala comunei Floreşti, cea a oraşului Huedin şi în organizaţiile municipale. Alegerile pentru conducerea organizaţiei municipale Cluj-Napoca au fost programate pentru 19 aprilie. Procesul de alegeri în PNL Cluj se va încheia în 23 aprilie, când vor fi aleşi liderii organizaţiei judeţene.
La ora actuală, postul cheie din PNL Cluj este cel de şef al organizaţiei judeţene, deţinut de eurodeputatul Daniel Buda. Acesta se află în fruntea noului PNL Cluj din 2014 când a fost desemnat să asigure funcţia de copreşedinte alături de Marius Nicoară.
În iunie 2016, în contextul în care Marius Nicoară a anunţat că renunţă la funcţia de copreşedinte, Daniel Buda a rămas singur în fruntea PNL Cluj. Deşi până acum nu şi-a anunţat oficial candidatura, se pare că Daniel Buda vrea să-şi continue activitatea în fruntea PNL Cluj, urmând să ceară în acest sens votul liberalilor clujeni la conferinţa judeţeană ce va avea loc pe 23 aprilie. Domnia sa are ca argument rezultatele pe care organizaţia condusă de el le-a obţinut la alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare. La fiecare din aceste scrutine, organizaţia liberală clujeană a obţinut rezultate care au plasat-o printre primele locuri din ţară.
Primarul comunei Floreşti, Horia Şulea ar fi un alt pretendent la funcţia de preşedinte al PNL Cluj. Acesta şi-a făcut deja publică intenţia de a candida pentru această funcţie, însă e puţin probabil să reuşească să-l învingă pe Daniel Buda în cazul în care acesta va intra în competiţie.
Cât priveşte organizaţia municipală Cluj-Napoca, se pare că, potrivit unor înţelegeri, funcţia de preşedinte al acesteia ar urma să revină vechilor liberali. În acest context, şansele cele mai mari să preia şefia organizaţiei le are actual viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.
Un obiectiv important pentru liberalii clujeni îl constituie obţinerea unor funcţii cheie la nivelul structurii centrale a PNL. În acest sens, Alin Tişe ar urma să ţintească funcţia de prim-vicepreşedinte la nivel naţional, în echipa lui Cătălin Predoiu. De asemenea, liberalii clujeni vor încerca să poarte negocieri şi pentru un post de vicepreşedinte, acesta urmând să-i revină deputatului Adrian Oros. Liderii PNL Cluj vor aduce ca argument în negocierile pentru cele două funcţii la nivel central rezultatele pe care organizaţia liberală clujeană le-a obţinut la alegerile prezidenţiale din 2014 şi cele locale şi parlamentare din 2014.
La şedinţa Biroului Permanent Judeţean a participat şi d-nul Cătălin Predoiu, candidat la funcţia de preşedinte al PNL. Acesta şi-a prezentat motivele pentru care candidează la congresul din 17 iunie şi obiectivele pe care şi le propune. Predoiu a arătat că înainte de a-şi asuma guvernarea, PNL are nevoie de modernizare, de ordine şi democraţie în partid. Candidatul la şefia PNL a mai propus statut special pentru primari, salarizare şi reforma legilor pentru conflictul de interese şi impozitarea unora dintre marii contribuabili pe plan local, nu la Bucureşti.
O altă temă abordată de Predoiu în cadrul întâlnirii cu liberalii clujeni a fost legată de meritocraţie în partid. „Cel mai important criteriu în aprecierea performanţei este proiectul încheiat, concretizat. Mai simplu spus, ce-ai realizat, ce-ai lăsat în urmă pe acolo pe unde ai trecut, oriunde, în funcţie publică, cariera privată sau antreprenoriat. Cum bine spunea un interlocutor, oricine poate începe un proiect, foarte puţini pot încheia, concretiza un proiect. În viziunea mea, promovarea în cariera politică va avea drept criteriu proiectele încheiate, concretizate, meritocraţia profesională sau politică”, a spus Predoiu.
ziarulfaclia.ro