Un Oscar al bijuteriilor, acordat unui gherlean!

Un Oscar al bijuteriilor, acordat unui gherlean!

Nu doar în cinematografie se acordă Oscaruri. Mai sunt domenii unde sunt răsplătiţi cei mai buni… meseriaşi. O astfel de competiţie are loc în fiecare an în Anglia: Oscarul care recompensează creatorii și creaţiile lor, în metale şi pietre preţioase.

“The Goldsmiths’ Craft & Design Council” a fost iniţiată de o organizaţie non-profit fondată în 1908, cu scopul de a încuraja, stimula şi promova îndemânarea şi excelenţa în măiestrie şi design în rândul celor care lucrează în industria bijuteriilor preţioase din aur şi argint, precum şi în meşteşuguri conexe. Această organizaţie decernează premii anuale, cunoscute sub numele de “Oscarurile industriei”.

La ediţia 2017, desfăşurată zilele trecute, Horea Moldovan, un bijutier din Gherla, a câştigat “bronzul” la categoria bijuterii, cu o creaţie aparte: inelul “Cameleon”.

Horea Moldovan a debutat în lumea bijuteriilor la mijlocul anilor ’80, când s-a angajat la proaspăta secţie de profil de la Cooperativa meşteşugărească “Meseriaşul” Gherla. După evenimentele din decembrie 1989 şi-a deschis propria afacere în oraş, care a mers bine o vreme, până ce preţul aurului a început să crească galopant. A fost nevoit să se adapteze din mers, iar piaţa din Turcia l-a salvat o bună bucată de vreme. Spre finalul anilor ’90 a plecat în Spania, iar de acolo în Anglia, unde lucrează la o cunoscută companie de bijuterie.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*