Grupa de cateheză a Parohiei Ortodoxe Dej II participă la Concursul Național „Icoana și Școala mărturisirii”

Grupa de cateheză a Parohiei Ortodoxe Dej II participă la Concursul Național „Icoana și Școala mărturisirii”

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al BOR a aprobat ca anul 2017 să fie declarat în Patriarhia Română, Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Între manifestările culturale și educative, programate cu prilejul anului omagial, se numără și Concursul Național de Creație „Icoana și Școala mărturisirii”, consacrat prevenirii abandonului școlar.

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Dej II s-a înscris la acest concurs, la nivel de protopopiat, cu proiectul „Să devenim icoane vii ale credinței ortodoxe”. Astfel, fiecare elev care va participa la concurs, va alcătui un portofoliu care să conțină o lucrare cu caracter teoretic (secțiunea literară) și una cu caracter practic (secțiunea artistică sau multimedia), după cum urmează:

Secțiunea literară: a) O poezie despre viața de școlar a unui elev creștin; b) Un eseu /o compunere despre mărturisirea credinței în societatea contemporană; c) O foaie parohială / buletin parohial/ articol de ziar pe tema concursului; d) O scrisoare către Dumnezeu despre viața mea (în Școala și Biserica); e) O rugăciune către Dumnezeu pentru toți cei din școală – (profesori și elevi).

Secțiunea artistică: a) O icoană a unui praznic împărătesc / a unui sfânt; b) Compoziție plastică; c) Meșteșugărie (sculptură, materiale neconvenționale, mozaic, broderie, țesătură, origami etc.)

Secțiunea multimedia: a) Prezentări power-point despre:- mărturisitori ai credinței (persoane care au mărturisit credința în închisorile comuniste, prezentări de locuri); – arta icoanei (cum se pictează o icoană, artiști / iconari celebri);
b) Interviu (mărturii de credință; interviu cu un iconar);
c) Film despre mărturisirea credinței în închisori / despre icoane.

Portofoliile depuse la Protopopiatul Dej vor fi evaluate de o comisie , urmând ca trei portofolii câștigătoare să fie trimise pentru jurizarea și premierea la nivel eparhial, în perioada 10-25 aprilie. Portofoliul câștigător (premiul I la nivel eparhial) va participa la ceremonia de premiere a concursului la nivel național, ce se va desfăşura la data de 21 mai, la București.

La începutul perioadei de concurs, copiii și tinerii de la Școala Gimnaziala Nr. 1 care fac parte din grupa de cateheză a parohiei Ortodoxe II, s-au întâlnit în luna februarie cu preotul Ioan Bolbos și profesoara de religie Cristina Șipoș pentru a stabili împreună componența echipei participante, prilej cu care s-au prezentat și obiectivele, propunerile de activități și rezultatele așteptate în cadrul proiectului

Cea mai importantă activitate a fost derularea campaniei de strângere de fonduri necesare susținerii proiectului. Elevii au fost extrem de creativi și au confecționat mărțișoare și felicitări pentru 1 și 8 Martie, pe care le-au valorificat ulterior, precum și produse de patiserie pe care le-au vândut în curtea școlii, implicând în acțiunile lor părinții, colegii, comunitatea locală și parohială.

Cultivarea și potențarea motivației și a auto-eficacității copiilor aflați în risc de abandon școlar se poate realiza prin încurajarea CREAȚIEI, activitățile creative contribuind la descoperirea și cultivarea unor aptitudini înnăscute ale acestor elevi cărora le crește astfel încrederea în sine și în valoarea actului educativ. Accentul este pus pe prevenție întrucât preotul și dascălul de religie pot și sunt datori să se implice activ, atât în prevenirea, cât și în reducerea ratei abandonului școlar.

În acest context, profesoara de religie împreuna cu elevii au împărțit fluturași, în școală și pe stradă, care conțin îndemnuri de a nu părăsi școala și importanța educației și învățăturii, iar cei care i-au primit, elevi și adulți, au fost receptivi și au înțeles mesajul.

Totodată, ca să facă școala mai atractiva și mai plăcută ochiului, ca elevii să dorească să vină la școală cu placere, acești tineri au început pictarea pereților clădirii cu peisaje ale anotimpurilor, sub îndrumarea prof. de educație plastică, Anca Bogdan. Cu siguranță că, atât la intrarea în școala, cât și în timpul pauzelor, toți copii stau cu plăcere în atmosfera creată de peisajele care vor acoperi cenușiul zidurilor.

De asemenea, participanții la concurs, își vor ajuta colegii din școală, care sunt cazuri de abandon școlar din diferite motive, cu rechizite și vor fi alături de ei susținându-i și lămurindu-i de importanța învățăturii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*