Comunitatea maghiară din Dej a sărbătorit miercuri, 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, comemorând cu acest prilej şi eroii Revoluţiei din 1848.
Manifestările organizate de Asociaţia Culturală „Kádár Jozsef”, Primăria Dej şi filiala locală a UDMR au debutat în Sala festivă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” cu o scurtă evocare a evenimentelor petrecute în urmă cu 169 de ani, prezentată de prof. Mathe Kalman, urmată de un program artistic susţinut de elevii claselor maghiare de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 şi ansamblul folcloric „Aranyeső”.
În mod firesc, festivitatea a reiterat momentele dramatice ale Revoluţiei Maghiare, dar şi cele 12 puncte ale proclamaţiei din 15 martie 1848, pe care poetul Petőfi Sándor le-a citit mulţimii adunate în faţa Muzeului Naţional din Budapesta, subliniind importanţa acestui eveniment din istoria Ungariei, ca unul din fundamentele identităţii naţionale a poporului maghiar.
Prin reformele democratice adoptate, Revoluţia Maghiară de la 1848 a fost punctul de pornire al transformărilor ulterioare din societatea maghiară, iar prin luptele sale de autoapărare a devenit parte a mitologiei naţionale. Puternic legată de aspiraţiile valului revoluţionar din acel an, care cuprinsese întreaga Europă, Revoluția Maghiară a fost singura din Imperiul Habsburgic care a evoluat spre direcţia unei opoziţii militare de succes. Importanţa puterii revoluţionare a fost demonstrată şi prin faptul că ea nu a putut fi înăbuşită decît prin intervenţia militară a Rusiei.
La fel ca în fiecare an, manifestările au continuat apoi la Monumentul „Leul”, ridicat în memoria celor căzuţi în bătălia care a avut loc pe teritoriul oraşului, în 24 noiembrie 1848, între revoluţionarii maghiari şi armata imperială austro-ungară. Înmormîntaţi în diferite locuri ale fostului cimitir de pe Dealul Cocoşului, eroii paşoptişti – în mare parte studenţi – au fost reînhumaţi în 1889 şi aşezaţi într-un mormînt comun, între ei aflîndu-se şi cîţiva grăniceri români animaţi de idealurile revoluţiei care cuprinsese întreaga Europă.
Alături de comunitatea maghiară din oraş, la manifestări au fost prezenţi: primarul Costan Morar, viceprimarul Teodora Muncelean, consilieri locali, reprezentanţii cultelor romano-catolic şi reformat, precum şi numeroşi invitaţi. Alocuţiunile rostite cu acest prilej, punctate de urările de „La mulţi ani!” adresate maghiarilor de lîngă noi şi de pretutindeni, urmate de depunerile de coroane şi flori, au încheiat o sărbătoare devenită tradiţie la Dej, şi semn al bunei convieţuiri între două etnii care au făurit împreună istoria acestor locuri.