Proiect de lege pentru „Muzeul Locomotivelor” din Dej

Proiect de lege pentru „Muzeul Locomotivelor” din Dej

Proiectul de Lege pentru înfiinţarea Muzeului Locomotivelor din Dej îl are ca iniţiator pe deputatul Cornel Itu, alături de alţi şase parlamentari. Documentul a fost adoptat de Senat, încă de la sfârşitul anului trecut, iar în februarie a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Totodată, proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, fiind înregistrat la Camera Deputaţilor spre dezbatere.

În expunerea de motive aferentă proiectului, Itu arată că în Depoul Dej-Triaj există o expoziţie ce numără 25 de exponate, de la locomotive cu aburi şi electrice, până la vagoane, „adevărate bijuterii ale transportului feriviar care au făcut istorie în România”. Potrivit documentului, cel mai vechi exponat este o locomotivă cu aburi, veche de 105 ani.

Parlamentarul clujean subliniază că expoziţia – pe care doreşte să o transforme în muzeu -, a fost înfiinţată în urmă cu 23 de ani, de câţiva ceferişti pasionaţi, care, potrivit deputatului, s-au zbătut să aducă noi exponate pe care le-au recondiţionat în speranţa că numărul celor care vor veni să le vadă va creşte de la an la an. „În prezent, expoziţia este vizitată de circa 200 de turişti pe an, majoritatea străini, intrarea fiind gratuită. Conservarea exponatelor este realizată prin grija şi dăruirea domnului Florin Nan, însă acest spaţiu, nu beneficiază de o minimă finanţare din partea statului român, drept urmare riscă să se degradeze şi să cadă în uitare”, explică Itu.

Florin Nan

Deputatul consideră că, în condiţiile în care această expoziţie nu funcţionează ca muzeu – neavând acest statut -, nu există nici taxă de intrare, irosindu-se astfel posibilitatea de a obţine venituri proprii. „Promovarea obiectivului se face doar prin bunăvoinţa unor voluntari, situaţie de neacceptat, dacă luăm în considerare valoarea istorică a exponatelor. Având în vedere aceste aspecte, propunem spre dezbatere şi adoptare Proiectul de lege pentru înfiinţarea Muzeului Locomotivelor din Dej”, se precizează în expunerea de motive ataşată iniţiativei legislative.

sursa: ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*