Pompierii, pregătiţi să intervină în caz de inundaţii

Pompierii, pregătiţi să intervină în caz de inundaţii

Peste 1.400 de pompieri cu 360 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților, pentru limitarea și înlăturarea efectelor care ar putea fi generate de fenomenele meteorologice periculoase.

„În cursul zilei de vineri, 17 martie a.c., Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, pentru perioada 18 martie, ora 16:00 – 20 martie ora 12:00, o atenționare Cod Galben, fiind preconizate scurgeri importante pe versanţi, viituri rapide şi creşteri de debite pe unele râuri din județele Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare și Timiș.

De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică pentru această perioadă, care prognozează ploi în toată țară, ninsori în zonele de munte și intensificări ale vântului, mai ales în zona de sud.

Pentru a veni în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din localitățile aflate sub incidența fenomenelor vizate, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate monitorizarea zonelor de competență și adoptarea măsurilor pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot apărea. Totodată, au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci, precum și autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei” – informează IGSU, prin intermediul unui comunicat remis presei.

Potrivit comunicatului, echipe mixte formate din pompieri și reprezentanți ai autorităților locale execută misiuni de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe starea lucrărilor de apărare, evoluția debitelor și a nivelurilor cursurilor de apă. „Dacă situația din teren o va impune”, la nivelul inspectoratele pentru situații de urgență se vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției.

IGSU recomandă cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere, pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum și parcarea autoturismelor în zone ferite, pentru limitarea posibilele pagube generate de vântul puternic.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*