Copiii din Dej, au fost „polițiști pentru o zi”!

Copiii din Dej, au fost „polițiști pentru o zi”!

Caravana „Fii poliţist pentru o zi”, organizată de IPJ Cluj a ajuns miercuri și la Dej. Evenimentul, dedicat sărbătoririi a 195 de ani de la înființarea Poliției Române, s-a desfășurat în Piața Bobâlna, în prezența primarului Costan Morar, a șefului Poliției Municipiului Dej, Alin Cîmpean și reprezentanți ai IPJ Cluj, rolul de „maestru de ceremonii” revenindu-i agentului-şef de poliţie Traian Morar, din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Cluj.

De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop”, cu câinii de serviciu şi piloţii Napoca Rally Academy, care au pus la dispoziția vizitatorilor un simulator de centură de siguranţă, pentru a testa impactul pe care l-ar suporta o persoană în cazul unui accident, cu urmări tragice în lipsa respectivei centuri.

Prezenți în număr foarte mare, preșcolarii și școlarii dejeni au asistat la demonstrații privind imobilizarea infractorilor, acțiunile mascaților și sprijinul necondiționat oferit de polițiștii canini special dresați pentru acțiunile de intervenție. Câini admirați de toți copiii, ca niște vedete ale momentului.

După activitățile demonstrative, copiilor le-a fost prezentat autolaboratorul criminalistic mobil, destinat unor cercetări la faţa locului, laborator dotat cu tehnică foto-video digitală, truse specializate şi echipamente criminalistice necesare descoperirii de urme existente în câmpul infracţional.

Un alt punct de atracţie, pentru cei mai mărișori, l-au constituit dotările „mascaților”, poliţiştii de intervenţie rapidă, în timp ce pentru preșcolarii din grădinițe, o mare bucurie a fost conducerea maşinuțelor electrice și obținerea unui „carnet de bun conducător auto”.

Nu în ultimul rând, copiii au fost interesaţi de funcţionarea aparatelor radar din dotarea mașinilor Poliției Rutiere şi a semnalelor acustice şi luminoase folosite în trafic, cei mici luând literalmente cu asalt mașina poliției, fiecare dorind să petreacă măcar un minut la volanul acesteia.

După încheierea activităților demonstrative, la ora 12.00, sala festivă a Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian”, a găzduit o altă activitate, destinată de data aceasta liceenilor, în cadrul unui proiect educativ de sensibilizare a tinerilor privind patrimoniul cultural.
Activitatea de la LAPI a fost organizată de IPJ Cluj și Fundația Collegium XXI, în colaborare cu Poliția Municipiului Dej și Muzeul Municipal, iar despre ce înseamnă patrimoniul cultural și în ce constă ocrotirea acestuia, au vorbit prof. Constantin Albinetz, directorul muzeului dejean și subinspector Cristian Luca, de la Serviciul de Investigații Criminale (Compartimentul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național). Activitatea de la LAPI a mai cuprins și o prezentare făcută de subcomisar Gina Pop, a structurii IPJ Cluj, expunerea fiind ilustrată printr-un film realizat de doi studenți de la Facultatea de Film din Cluj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*