Medicamentele al căror patent a expirat vor fi mai ieftine cu 35%

Medicamentele al căror patent a expirat vor fi mai ieftine cu 35%

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog a anunţat, miercuri, două decizii privind preţul medicamentelor. Cel pentru medicamentele inovative ieşite de sub patent va scădea cu 35%, iar preţul maximal al medicamentelor va fi stabilit prin ordin de ministru.Florian Bodog nu a dat însă un termen pentru aplicarea acestor măsuri.

Reprezentanţii producătorilor de medicamante şi ai distribuitorilor avertizau săptămânile trecute că o astfel de măsură de reducere de preţ va duce, în timp, la dispariţia din ţara noastră a cel puţin 120 de terapii.

„Am convenit aplicarea măsurii din programul de guvernare – reducerea cu 35% a preţului la medicamentele inovative care îşi pierd patentul. Practic, calculul preţului se face la nivel de MS, la nivel de politica medicamentului. Noi intenționăm ca acest calcul să îl efectuam în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului”, a spus Florian Bodog.

„Ordinul va putea fi reglat în momentul în care avem orice semnale cu privire la un anumit pericol în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente sau accesul pacientului la medicamente se poate regla mult mai ușor decât printr-o o hotărâre de guvern”, a adăugat ministrul.

sursa: digi24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*