Peste 27 de mii de apeluri preluate de Peditel 1791 într-un an. 673 au fost din Dej.

Peste 27 de mii de apeluri preluate de Peditel 1791 într-un an. 673 au fost din Dej.

De la înființarea sa și până în prezent, Serviciul Peditel, care oferă sfaturi medicale pediatrice de urgență prin telefon, disponibil non-stop la numărul 1791 și-a dovedit din plin utilitatea, părinții care apelează acest serviciu fiind tot mai numeroși. Dovadă, datele și informațiile statistice pe care Serviciul Peditel, le-a comunicat presei în 22 martie.

Potrivit acestora, numărul 1791 a preluat, numai în perioada 1 februarie 2016 – 31 ianuarie 2017, 27.783 de apeluri din toată țara . Întrucât sfaturile acordate prin telefon de medicul de gardă sunt de intervenție rapidă, Serviciul Peditel a reușit în acest fel să rezolve telefonic cazurile care nu necesită prezentare la medic și, în consecință, să preia din presiunea exercitată pe Unitățile de Primiri Urgențe.
Cele mai multe dintre apelurile efectuate în ultimul an, 33%, au fost făcute de părinți din județul Cluj, urmate de un procent de 30% venite din București. Pentru perioada amintită, din Dej au fost înregistrate 673 de apeluri.

Cele mai frecvente probleme medicale care au necesitat sfatul medicului au fost stările febrile (33%), vărsăturile (13%), diareea (10%) și răcelile (10%). Durata medie a unei convorbiri la Peditel a fost de 8 minute și 30 de secunde, iar soluțiile oferite au fost în principal sfaturi medicale aplicabile acasă (76%). Pentru 18% dintre solicitări, apelanții au primit recomandarea de a face un consult la medicul de familie sau la un medic specialist în maximum 48 ore de la primirea apelului. Alte 6% dintre cazuri au fost redirecționate în maximum două ore către Unitățile de Primiri Urgențe și doar pentru 0,49% dintre solicitări, respectiv 136 de cazuri, a fost necesară apelarea numărului unic 112 și solicitarea unei ambulanțe cu medic.

Serviciul Peditel 1791 este un proiect implementat la nivel național de Fundația Părinți din România, cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România, prin programul „Connecting for Good”.

Peditel a fost finanțat cu 745.000 de lei de către Fundația Vodafone România de la lansarea sa, în anul 2013, și până în prezent. Acest serviciu este operat de medici specialiști și se adresează oricărui părinte care dorește să obțină un sfat medical pentru afecțiuni fără risc vital pentru copilul său.

Fundația Părinți din România a fost înființată în anul 2005 ca un grup de inițiativă al părinților din Cluj, coagulați în jurul site-ului www.parinticlujeni.ro, cu scopul de a informa și a reprezenta clujenii cu copii, viitorii parinți, precum și pe toți cei interesați de problemele copiilor din județ. Din 2009, grupul de părinți clujeni s-a transformat în Fundația Părinți Clujeni, care în 2012 a devenit Fundația Părinți din România. Misiunea fundației este de a coagula și a cataliza interesele tuturor părinților din România, interese legate de o viață mai bună pentru copiii și familiile lor. Astfel, fundația reprezintă aceste interese și ține cont de specificul zonal al manifestării lor și al soluțiilor propuse. De asemenea, Fundația Părinți din România promovează valorile care duc la o viață mai bună pentru familiile și copiii din România: responsabilitate, comunicare, implicare personală, muncă, bucuria de a trăi și respect față de oamenii de lângă noi.

În ce privește Fundaţia Vodafone România, aceasta este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 26 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei Vodafone România se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro

Cristina Grigore
În fine, luna martie fiind în general o lună dedicată femeilor, ȘtiriMed a publicat o serie de materiale cu și despre doamne care fac lucruri frumoase pentru societate. O astfel de femeie este Cristina Grigore, directorul executiv al Fundației Părinți din România, omul datorită căruia există PEDITEL 1791, primul serviciu telefonic medical din România, și care se prezintă astfel:
„Sunt un om care toată viața mi-am dorit să fac bine celor de lângă mine. Să schimb ceva în bine în locul în care sunt, în comunitatea mea. Am încredere în oameni, în umanitatea lor, dar și în profesionalism. E foarte simplu să ne plângem, să găsim vinovați (mereu ceilalți), dar să nu facem nimic concret. Cred că Peditel 1791 este schimbarea în bine, necesară, pe care toată lumea o aștepta. Serviciul comunitar pediatric non-stop Peditel 1791 este o necesitate în ceea ce privește accesul la sănătate rapid, dar a ajuns să fie și o referință în zona de pediatrie pentru că am tratat părinții cu profesionalism, emaptie, calm, răbdare și orientare spre nevoia medicală și siguranța copilului. Încrederea părinților în noi a dus ca Peditel 1791 să fie apreciat și recomandat. De la bun început ne-am propus să devină un serviciu de excelență medicală și un model de bună practică, mai ales în relația părinte – medic. Sperăm că am reușit, dar în mod sigur continuăm să fim referință în domeniul pediatrie”.
În plus, unul dintre lucrurile pe care Cristina Grigore le mai doreşte, este ca părinţii să petreacă mai mult „timp de calitate” cu copiii lor. O temă care se regăseşe în aproape toate proiectele Fundaţiei Părinţi Clujeni. La fel ca aceea a „binelui contagios”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*