Asociaţia Femeilor Chirurg din România, lansată la Cluj

Asociaţia Femeilor Chirurg din România, lansată la Cluj

Clujul marchează o nouă premieră în sistemul de sănătate: lansarea Asociaţiei Femeilor Chirurg (AFC) din România – iniţiativă a medicului rezident Miana Gabriela Pop, sprijinită de Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, prin care se urmăreşte reprezentarea intereselor persoanelor de sex feminin în sistemul medical românesc. Organizaţia a fost prezentată public la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unui eveniment la care au participat medici, cadre medicale universitare şi reprezentanţi ai comunităţii clujene.

„Am pornit acest demers constatând că sunt tot mai multe rezidente pasionate de domeniile chirurgicale şi care au îndrăzneala să aleagă o carieră în această zonă a medicinei, cea mai solicitantă. Am fost inspirată de mediul în care m-am dezvoltat ca rezidentă, care mi-a dat încredere în mine şi m-a susţinut să mă dezvolt şi să-mi doresc să cresc profesional. Tocmai de aceea, ne dorim să aducem alături de noi şi alte tinere cu aceleaşi aspiraţii şi, împreună, să schimbăm mentalităţile din prezent”, a declarat Miana Gabriela Pop.

Asociaţia Femeilor Chirurg este organizată în zece departamente, corespondente specializărilor chirurgicale şi coordonate de câte un medic specialist în domeniu: Chirurgie generală (şef de lucrări dr. Dana Bartoş), Chirurgie vasculară (conf. dr. Claudia Gherman), Oftalmologie (prof. univ. dr. Simona Nicoară), ORL (conf. dr. Magdalena Chirilă), Gastroenterologie intervenţională (conf. dr. Alina Tanţău), Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă (şef de lucrări dr. Ileana Matei), Obstetrică-ginecologie (asist. univ. dr. Ioana Rotaru), Chirurgie pediatrică (asist. univ. dr. Anca Buduşan), Chirurgie buco-maxilo-facială (asist. univ. dr. Mădălina Lazăr), Urologie (dr. Carmen Lăpuşan).

Asociaţia are ca obiective: creşterea vizibilităţii femeilor în domeniile chirurgicale; susţinerea perfecţionării chirurgicale a acestora prin programe de dezvoltare profesională continuă; promovarea schimburilor internaţionale şi a mobilităţilor naţionale cu specific medico-chirurgical; organizarea de cursuri de pregătire practică în vederea îmbunătăţirii tehnicii chirurgicale. De asemeni, AFC doreşte să faciliteze accesul la informaţie şi să susţină participarea femeilor la conferinţe şi în proiecte de cercetare specifice.

Asociaţia a anunţat că se va implica şi în educarea societăţii privind ne-discriminarea femeilor şi facilitarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii, stimularea accesului nediscriminatoriu privind angajarea şi promovarea persoanelor de sex feminin în sistemul medical şi combaterea ideilor preconcepute privind productivitatea şi calitatea forţei de muncă feminine în sistemul de sănătate medico-chirurgical.

„Am fost, încă de la început, impresionată de tinereţea şi entuziasmul Mianei, care şi-a ales o carieră profesională foarte dificilă, dominată de bărbaţi. Cred că prin această coalizare se pot obţine foarte multe rezultate, de care să beneficieze un număr cât mai mare de medici, femei şi bărbaţi, deopotrivă. Mă bucur să văd tineri medici pasionaţi să-şi dezvolte cariera în România şi nu în alte ţări, şi cred că acest demers reprezintă un exemplu excelent pentru comunitate”, a declarat Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri Cluj.

„O felicit pe Miana pentru îndrăzneala de a avea această iniţiativă şi sunt convins că, în timp, Asociaţia Femeilor Chirurg va reuşi să pună mai bine în evidenţă potenţialul femeilor în chirurgie”, a declarat prof. univ. dr. Cornel Iancu, şeful Clinicii de Chirurgie III din Cluj-Napoca.

Decanul Facultăţii de Medicină, prof. univ. dr. Anca Buzoianu, a arătat, la rândul său, deschiderea pe care Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” o are faţă de un asemenea demers.

„Am constatat şi noi că tot mai multe femei aleg cariera medicală şi de la an la an avem mai multe studente. Mă bucur de acest lucru şi încurajez Asociaţia Femeilor Chirurg să dezvolte cât mai multe programe, iar la noi îi asigurăm că vor găsi întotdeauna un sfat şi sprijin pentru activităţi”, a declarat Anca Buzoianu.

Sursa: ziarulfaclia.ro – goo.gl/09QLcq

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*