Calorimetre de gaz băgate pe gâtul românilor

Calorimetre de gaz băgate pe gâtul românilor

După contoare de apă citite prin radio, repartitoare obligatorii care ajung să ruginească nefolosite pe calorifere sau senzori de gaze care declanșează din senin alarma, dispozitive ce scot din buzunarul românilor sute de lei, Guvernul dorește să impună populației montarea de calorimetre pentru gazele naturale consumate. Acestea ar urma să indice puterea reală calorică a gazului consumat. Din fericire, obligația populației de a introduce aceste aparate va intra în vigoare abia anii viitori.

Aparatele care ar urma să asigure plata echitabilă a gazelor naturale, în funcție de puterea calorică a acestora, vor fi introduse gradual. Măsura este cuprinsă în proiectul legii energiei electrice și gazelor naturale, potrivit Profit.ro.

„În această privință va fi reglementată, cel mai probabil, o introducere etapizată a calorimetrelor, pentru a nu se crea o disfuncționalitate pe piață. În primele etape, va fi introdusă obligația existenței calorimetrelor la transportator, apoi și la distribuitor și abia apoi la populație. Transportatorilor și distribuitorilor li se va recunoaște investiția și se va regăsi în preț”, au declarat surse din domeniu pentru publicația menționată.

Introducerea calorimetrelor este parte a unui proces de schimbări repetate a legislației și a modului de facturare a gazelor naturale care răspund unor neajunsuri dar care, în final, nu fac decât să dezorienteaze consumatorii și să aducă bani buni diferitor firme care le comercializează și montează.

Până în anii trecuți plata gazelor se făcea în funcție de cantitatea de gaze consumată măsurată în metri cubi. Ulterior s-a decis ca măsurătorile și plățile să se facă în kWh, însă a apărut din nou o problemă. Nu tot gazul are aceeași putere calorică, deci un metru cub de gaz poate avea un anumit număr de kWh, în funcție de provenința sa.

Acum Guvernul propune soluționarea problemei nu prin revenirea la măsurătorilor în metri cubi, ci prin introducerea calorimetrelor care vor măsura puterea calorică.

sursa: realitatea.net

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*