Copiii care au telefon și calculator petrec până la cinci ore pe zi pe aceste dispozitive

Copiii care au telefon și calculator petrec până la cinci ore pe zi pe aceste dispozitive

Unul din șapte minori are simultan telefon și calculator, iar timpul petrecut pe aceste dispozitive urcă de la trei ore la vârsta de cinci ani, până la aproape cinci ore în adolescență, arată datele interne ale Bitdefender, centralizate din modulul de asistență parentală.

Circa 15% dintre copii au telefon și calculator simultan iar timpul petrecut pe dispozitivele lor crește constant: de la trei ore pe zi la vârsta de cinci ani, până la cinci ore pe zi în apropierea majoratului.

În medie, băietii petrec cu o treime mai mult timp folosind telefonul sau calculatorul decât fetele.

După vârsta de 12 ani, adolescenții folosesc mai mult telefonul decât calculatorul.

Copiii cu vârsta între cinci și 17 ani petrec în medie două ore pe zi pe calculator, în timp ce durata folosirii mobilului urcă de la o oră la două ore și jumătate până la majorat. După vârsta de zece ani, diferența între băieți și fete devine semnificativă, primii petrecând în medie cu peste o oră mai mult timp, mai ales din cauza jocurilor pe calculator și a deschiderii mai mari pentru tehnologie.

Folosirea excesivă a acestor dispozitive de la vârste fragede poate avea consecințe negative asupra dezvoltării fizice și emoționale a copilului și îl poate expune unor riscuri nedorite.

Cum informațiile despre copii sunt distribuite pe rețele de socializare fără ca accessul la ele să fie restricționat, orice utilizator poate să le acceseze. Platformele de socializare oferă utilizatorilor posibilitatea de a regla gradul de intimitate a informațiilor publicate, pentru a fi accesibile doar unui grup restrâns, precum prieteni apropiați sau membri ai familiei.

Copiii care au profile personale publice sunt expuși răufăcătorilor și pot fi contactați direct – fie pentru a fi hărțuiți sau pentru a fi infectați cu diverse amenințări informatice. Tocmai de aceea, rețelele de socializare încurajează utlizatorii să aibă o vârstă minimă (cel puțin 14 ani) înainte de a avea astfel de conturi.

Datele Bitdefender arată că unul din trei vizitatori ai siteurilor cu conținut pornografic este minor, iar studii recente ale organizației Salvați Copiii confirmă că unul din doi copii a fost hărțuit în mediul online în ultimul an.

Bitdefender oferă și câteva recomandări:

Nu folosiți telefonul sau calculatorul ca mijloc de a ține copilul ocupat și a câștiga timp liber pentru alte activități. În lipsa unei supravegheri atente, copilul poate petrece ore în șir în mediul virtual.
Amplasați calculatorul familiei într-un loc de unde să aveți vizibilitate asupra monitorului.
Asigurați că toți prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale, pe care le cunoaște direct.
Stabiliți reguli pentru utilizarea calculatorului și vorbiți deschis cu copiii despre temerile dvs. și despre felul în care orice exces poate deveni nociv.
Învățați copiii să nu răspundă la mesaje spam sau la mesaje cu conținut agresiv sau obscen.
Sfătuiți copiii să fie atenți când instalează aplicații pe telefon. Unele pot conține amenințări informatice care trimit mesaje la numere cu suprataxă și încarcă substanțial factura.
Folosiți o soluție de securitate pe toate dispozitivele și țineți cont și de functionalitățile pentru protecția copiilor când cumpărati astfel de produse.

bitdefender.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*