Premieră de Ziua Mondială a Teatrului, la Dej

Premieră de Ziua Mondială a Teatrului, la Dej

Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej, al ASTRA a marcat și în acest an Ziua Mondială a Teatrului, printr-o manifestare specială, dedicată Thaliei și dramaturgului dejean, Ștefan Mihuț.

Așadar, marți, 28 martie, astriștii și invitații lor s-au reunit în Salonul Park House, unde a avut loc atât lansarea volumului de teatru „Șomerii curtezani” de Ștefan Mihuț, apărut la Editura ASTRA-Dej (2016), cât și lecturarea piesei cu acest titlu, într-o formulă scenică mai puțin convențională, dar foarte potrivită cu decorul și atmosfera din jur. Amfitrion și moderator al acestei după-amieze întru teatru, a fost ec. dr. Radu Gavrilă, președintele Astrei dejene.

Opt personaje „în căutarea unui autor”, au nimerit în comedia domnului Mihuț, conturând prin gesturi și limbaj, caractere aproape emblematice pentru interminabila noastră tranziție spre un capitalism vag și neliniștitor. O tranziție umplută până la refuz de o „mare trăncăneală” de tip balcanic, prilej de replici savuroase, dar și de clișee tipice unei faune de semidocți ce populează încă de pe vremea lui Nenea Iancu, terasele și cafenelele patriei.

Fără a comenta calitățile sau defectele piesei, consemnez însă, cu multă bucurie, interpretarea de care a avut parte, rolurile fiind magistral citite de către profesorii: Lucian Iosip (Mistrețu), Zorin Diaconescu (Haralambie), Corina Borșan (Carmen), Călina Rițișan (Ospătara), Vasile Cernea (Felix), Ioan Petruț (Mișu), Daniel Zdrâncu (Gicu) și elevul Horea Ovidiu Sima (Medicinistul).

Cu excepția veteranilor într-ale scenei, Lucian Iosip și Zorin Diaconescu, toți ceilalți au experimentat pentru prima dată actoria și, chiar dacă nu au făcut-o pe o scenă adevărată s-au prezentat excelent intrând foarte repede în pielea personajelor.

O surpriză plăcută pentru toată lumea și de ce nu, renașterea speranței că teatrul de amatori din Dej, ar putea fără greș să-și reia activitatea, după o întrerupere de mai bine de 25 de ani. După cum s-a văzut, nucleul unei viitoare trupe există deja.

Ștefan Mihuț, „cel mai mare dramaturg al Dejului, pentru că este singurul”, după cum îi place să se autoprezinte, s-a născut la 3 iunie 1936 în satul Coldău, județul Bistrița Năsăud.

De profesie jurist, a publicat de-a lungul anilor numeroase articole în presa locală și județeană, o pasiune constantă a domniei sale fiind în tot acest timp, teatrul. O pasiune materializată și prin punerea în scenă a câtorva piese, dintre care, „Umbre în plin soare”, „Ultima percheziție” și „Vaca Olandeză” au fost răsplătite cu premii importante la festivalurile de teatru pentru amatori. Pe lângă volumele de teatru: „Candidați la fericire” (2004), „În grădina tranziției” (2016) și „Balurile din tranziție” (2016), este de asemenea autorul altor patru cărți, cuprinzând publicistică („Cioburi de oglindă din viața noastră”, 2008), memorii („Labirintul din amurg”, 2012) și povestiri („Un mariaj cu viața”, 2013; „Pânza reginei”, 2014). Cărți în care dramaturgul și scriitorul, dar mai ales omul Mihuț, se apleacă cu un umor dublat de o finețe și o ironică duioșie a înțelegerii, asupra defectelor și calităților semenilor săi.
Și pentru ca seara dedicată teatrului să fie completă, tot cu această ocazie, a avut loc și o prezentare de carte veche, consacrată „Teatru românesc și universal”.

M.V.

Foto: Ovidiu-Adrian Sălăjan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*