Cozonacul Casei Bacalbașa

Cozonacul Casei Bacalbașa

Rețeta de azi a fost menită să vă pregătească pentru zilele de Paști. De notat și de ținut minte: e un cozonac năstrușnic, învățat de la austrieci și pregătit de bucovinence, de-i zice kugelhopf!

Vasul în care se pregătește kugelhopful te face să te gândești fie la un turban, fie la razele soarelui. De altfel, într-o enciclopedie nemțească din secolul al XVIII-lea «kouglof» însemna «bonetă turcească». În Țările de Jos, acestui, hai să-i zicem cozonac, i se mai spunea chiar «turban». În Franţa, reţeta a fost adusă la Versailles de Regina Maria-Antoaneta.

Cât despre forma în care se pregătește – tronconică şi cu caneluri de jur împrejur, având o gaură în mijloc – ea a rămas neschimbată din secolul al XVI-lea, însă forme asemănătoare (care permiteau o coacere uniformă) existau încă din perioada Imperiului Roman. Pentru jurnalistul Constantin Bacalbașa, autorul ”Dictaturii gastronomice”, kugelhopful este pur și simplu: prăjitura casei.

Cum procedăm?

Foarte simplu. Trecem prin sită, într-o cratiță, 100 g de făină. Facem în mijloc o adâncitură, punem acolo 25 g de drojdie de bere subțiată în 150 ml de lapte călduț, mai punem 160 g de unt, puţină sare, 3 ouă întregi şi o lingură de supă plină cu zahăr pisat.

Amestecăm aceste lucruri cu vârful degetelor, apoi împreunăm repede cu făina. După ce s-a făcut bine amestecul, adaugăm şi 100 g de stafide. Vara, se pot folosi vișine sau alte fructe, dar și alune, ciocolată, nuci, migdale. După preferințe.

Umplem pe jumătate forma specială, care are o ridicătură la mijloc, pentru ca aluatul să facă o gaură. Nu uitați să ungeți în prealabil forma cu unt. Ținem la loc călduros.

Când aluatul a crescut până la marginea formei, punem la copt, la foc domol. Cel puţin un ceas.

După ce s-a copt, punem pe un platou și pudrăm cu zahăr. Dacă aveți timp și răbdare, puteți glazura prăjitura cu ciocolată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*