Săptămâna  „ȘCOALA  ALTFEL”, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Jurnal.

Săptămâna „ȘCOALA ALTFEL”, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Jurnal.

În perioada 27-31 martie 2017, elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” s-au bucurat de un alt tip de program școlar decât cel obișnuit, desfășurat în cadrul săptămânii ,,Școala altfel”. În loc de ore la clasă, elevii au participat la o serie de ateliere cu teme diverse, de la nutriție, la dezvoltare personală. Alții au ales să își îmbogățească experiența de viață prin excursii în țară, la Sibiu, Brașov, București sau în străinătate, la Budapesta, Praga și Viena. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate în cadrul săptămânii „Școala Altfel”.

LUNI – 27 MARTIE

Deși nu este tocmai apreciată de elevi în restul anului școlar, prima zi a săptămânii a fost un adevărat succes.
Atelierul de învățare rapidă, ținut de prof. dr. Emilia Mureșan, directorul instituției, și Atelierul de Educație Sexuală au fost principalele atracții ale zilei. Pentru cei mai sportivi s-au organizat campionate de fotbal și baschet, în timp ce redacția revistei „Liceenii” s-a întrunit într-o ședință de lucru în biblioteca școlii.

MARȚI – 28 MARTIE

Cea de-a doua zi a adus noi lecții de viață în domeniul nutriției, foarte bine primite de participanții la atelier. În cadrul Atelierului media, elevii și-au putut încerca calitățile de jurnaliști într-o manieră comică, care le-a permis apropierea de această profesie. Tot în această zi, Jandarmeria Română a oferit elevilor o demonstrație pe terenul de fotbal. Pe lângă expunerea echipamentului, cei doi câini, dresați în depistarea materialelor pirotehnice, respectiv în atacarea și doborârea infractorului, au oferit un spectacol de neuitat.

De asemenea, 60 de elevi ai CNAM însoțiți de prof. Livia Băcila, prof. Emilia Muresșan, prof. Lăcrămioara Seria au participat la Ziua Porților deschise la Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj – Napoca, o lecție de educație juridică pentru liceeni, simularea unui proces, vizitarea facultății. Elevii și profesorii din mai multe licee clujene primiți de d-na decan Anca Mihaela Georoceanu și de d-na secretară Cristina Sirca au fost onorați de prezența d-nei inspector prof. Amalia Gurzău. Multumim primitoarelor gazde, in special d-nei decan Anca Mihaela Georoceanu si d-nei secretare Cristina Sirca.


MIERCURI – 29 MARTIE

Ziua de miercuri a fost dominată de ,,Vânătoarea de Comori”, care a atras zeci de participanți din toate clasele și s-a desfășurat cu succes, fiind una dintre cele mai populare activități ale săptămânii. Cei care au preferat să stea înăuntru, au beneficiat de un program de filme în cabinetele de geografie și de istorie, program care s-a desfășurat pe tot parcursul săptămânii.

JOI – 30 MARTIE

Penultima zi a început cu un atelier despre acordarea primului ajutor, susținut de un fost elev al liceului, acum medic. Restul activităților s-au desfășurat sub forma unor ateliere de creație sau prin pregătirea finalului săptămânii.

VINERI – 31 MARTIE

Probabil cea mai încărcată dintre toate, ziua de vineri a debutat prin deschiderea oficială a radioului școlii, în prezența autorităților locale, a presei și altor invitați.

De asemenea, cu această ocazie au fost prezentate și lucrările Atelierului de creație și lucru artistic, care s-a desfășurat pe tot parcursul săptămânii. Atelierul de teatru și film a reprezentant un loc unde creativitatea nu a avut limite, elevii învățând noi tehnici de manifestare a imaginației, prin jocuri.
În sala festivă, echipa de robotică a școlii, Cyber Wolves, și-au prezentat robotul cu care au participiat la concursul național de robotică.

După un meci de fotbal amical între Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și colegiul gazdă, terenul de sport a fost pregătit pentru a face loc unei reconstituiri istorice, o experiență nouă pentru mulți dintre elevii școlii. După ce și-au prezentat echipamentul, câțiva membri ai Asociației Terra Dacica Aeterna au reconstituit luptele dintre soldații romani și localnicii daci de acum aproape 2000 de ani.

Activitățile de referință propuse pentru această săptămână dedicată „Școlii Altfel”, de către Colegiul Național Andrei Mureșanu au fost: Punte peste generații-video conferință cu foști elevi ai liceului, Lansare Radio CNAM, Istoria prinde viață în școala mea. Aceste activități au urmărit promovarea valorilor devenite punct de referință și tradiție pentru colegiul dejean, motivarea și îndrumarea profesională și intelectuală a elevilor prin prezentarea unor modele de succes create în școală, promovarea valorilor democratice, crearea de supape pentru descărcarea sentimentelor negative; prevenirea și combaterea absenteismului școlar, reducerea bullying-ului, agresivității și a violenței în școală, promovarea valorilor naționale și multi-culturale prin reconstituirea trecutului istoric, intervievarea persoanelor de altă vârstă și din medii culturale diferite. Obiective care, prin maniera în care au fost prezentate elevilor, cu siguranță au fost bine receptate și apreciate de aceștia.

Prof. Cristina Albinetz,
Coordonator proiecte și programe educative CNAM Dej

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*